Güvensizliğin Reçeteleri …

yeni yazılar geldi…..

Genelde nasıl güvenli insan olunacağı konusunda çok şeyler söylenir, anlatılır.

Biz bu defa tek taraflı güvenilir olmaktan, tek taraflı güven vermekten sıkılmış , ve güvendiği dağlara sürekli karlar yağmış kişilere önerilerde bulunalım ve onlara güven vermeden ve güven duymadan da huzurlu olunabileceği bilgilerini ve güvensizliğin reçetelerini verelim.

Umarız bu reçeteler ile

Hayatlarını sıkan, onları huzursuz eden, aşırı sorumluluklar yükleyen “tek taraflı aşırı güvenli biri olma” , güvenecek birilerini aramaktan yorulmuşları sıkıntılarından kurtaracak öneriler getirir.

………………….

1.Güven vermeden ve

2.Güven duymadan da huzurlu olunabileceği bilgilerini ve

3.Güvensizliğin reçeteleri ….

1. Güven vermemek ne demektir? Bunun akla gelen ilk anlamlarından biri;

Şimdi yakın çevremizdekilere güvenilir biri olmadığımızı nasıl anlatırız ile başlayalım.

Şartlı güvensizlik sağlamak. Önceden belirlenmiş konularda güvenilir olmadığınızı açık net hatta yazılı olarak anlatmak.

Bunu yaptığınızda ……. konularında güvenilmez biri olduğunuz belgelenmiş ve …. konularında güvenilmez biri olarak tescillenmiş olursunuz.

“Dört. konuda Bana Güvenmeyin ”

Güvensiz biri olmak istiyorsak. Evet açık ve net bir ifadeyle yakınlarımıza bu sözü söylemek gerekir. Arkadaşım, dostum, canım, bitanem, aşkım, bey kardeşim, hocam, üstadım, babam, annem,teyzem,dayım, yengem, oğlum,kızım, gelinim, kayınvalidem, kayınpederim, kardeşim, ninem,dedem, sayın komşularım v.b………

1. Bana güvenerek borçlanmayın, Ben ödeyemezsem o mutlaka öder demeyin peşinen ödemeyeceğim diyorum.

2. Bana güvenerek işe başlamayın, bir faaliyette bulunmayın , zorda kalırsanız destek olmayacağım.

3.Benden güç alarak dayılık yapmayın, Kendinizi zor durumlara sokacak işlere bana güvenerek girmeyin. Kesinlikle destek olmayacağım.

4. Bana güvenerek “o bizi kurtarır “hayalleri kurmayın…… Kendinize güvenerek işe giriyorsanız girin. Kesinlikle kurtarmam, çabada göstermem.

Dört Konuda size ,sana ve sizlere kesinlikle destek olmayacağım. Bu böyle biline. Bende sizden aynı konularda destek beklemeyeceğimi de peşinen söylüyorum. Bu söz ile siz bana güvenmeyin, bende size güvenmeyeyim . Mesajı verilmiş olur. Böylece alacak verecek de sıfırlanmış olur. Kimse kimseye alacaklı yada borçlu durumda kalmamış olur.

…………………

Şimdi genel bir durum değerlendirmesi yapalım. 4 konuda en yakınlarınıza güvenilmez olduğunuzu belgelediniz. Şimdi neler hissediyorsunuz?

Oh be …. 🙂 hah…haah….ha … 🙂 üstümden dünyanın yükü kalkmış gibi oldu. Bu güne kadar bu kadar rahatladığım başka bir günüm olmamıştı… Sanki kuş gibi hafifledim. Yüzümde gülümsemeler olmaya başladı. Kontrol dışı gülme moduna girmiş durumdayım. Çevremdekiler ” sana birşeyler olmuş , seni bu kadar huzurlu ve mutlu görmemiştik, neler oldu anlatsana…”demeye başladılar. 4 konuda Güvenilir olmamanın bu kadar faydalı ve iç huzuru vereceğini düşünmemiştim 🙂

Daha çok konuda güvenilir olmamanın getirilerini merek etmeye başladım.

…………………………………………

Bazılarımızda kendini kötü hissetmeye başlayacak. “-Bu günden sonra kimse bana güven duymayacak. Ben şimdi onun, onların yüzüne nasıl bakacağım. Güvenilmez biri olmak ne kadar da kötü imiş. Kendimi çok yanlız hissetmeye başladım. 🙁

Dostlarım arkadaşlarım, yakınlarım, akrabalarım artık benim yüzümü görmek istemeyecekler. Beni defterlerinden silerler artık… Sırtıma dünyanın tüm yükleri, sıkıntıları binmiş gibi hissetmeye başladım. Doktora mı görünsem acaba… depresyonun kucağına oturduk galiba…Ben bu hatayı nasıl yaptım? Kimlerin aklına uyup ta Güvensiz biri olmanın huzur getireceğine inandım . Güvensiz biri olmak bana iyi gelmedi. Kendimi yalnız biri gibi hissetmeye başladım… Bir an önce tekrar güvenli biri olmanın bir yolunu bulmalıyım. Bu sayede çevremde güvenilir birileri olduğunu zannetmenin güveni ile yaşamam gerekir. Güvenilir olmamak beni aştı galiba… 🙁

……………………………….

Bazılarımızda…. “Bende herhangi bir etki yapmadı . İç huzurumda da bir değişme olmadı. Neysem o hala…Benim algıladığım yapılanın doğru olduğu, yazılı yapmanında faydalı olacağı oldu. İlginç bir denmeyim olurdu. Çevremdeki insanlarla daha doğru iletişim kurmamda işe yarayacaklarını düşünürüm. Dürüst kişilerin olumsuz tepki vereceğini zannetmiyorum. Sadece art niyetli olanları aşırı tepki vereceklerini , suçlamalara yelteneceklerini düşünürüm. Onlarda o kadar önemli kişiler olmadıklarını belgelemiş olurlar.”

………………..

2.Güven duymadan da huzurlu olunabileceği bilgileri :

Burada ki Güven sınırsız , kapsamı kişiden kişiye değişiklik gösteren, zamanın, koşulların, çağın, olayların değişimi ile değişen geniş anlamdaki Güvenden bahsediyoruz.

Böyle bir Güven yok. Var deseniz bile yok. kimseyi, kimseleri bu kadar büyük bir yükün altına sokamayız. Kendimizide.

1. ” Ona sınırsız güvenim vardı….” Bol keseden kullanılan ” sınırsız güven duygusu “Yok böyle birşey. Hiçbir kimse bir yakınına veya kendine bile böyle sınırsız güven veremez. Bilimsel olarak imkansız. Verdiğini iddia edenler bilinki yalan söylüyorlar. Bunlar güvenilir görünen güvenilmezlerden biridir.

İşte güvenilirlik maskesindeki güvenilmezlerin bir özelliği. Bana sınırsız güven veya bana her konuda güvenebilirsin. Bunu birileri veya birisi diyor ise durun ve bu kişinin kim olduğunu ve bu sözün arkasında ne kadar duruyor sorgulayın. Yada hemen yüklü bir miktarda borç isteyin…kısaca sıkı testten geçirin.

Yazılı olarak hangi konularda güven verdiğini ve ne için bu güvenleri erdiğini sorun. Size bukadar büyük açık çeki verirken sizden neler bekliyor öğrenmelisiniz. “Beni seviyor ondan böyle büyük güven veriyor .” demeyin. Buna kargalar bile güler. Kimse sevdiğine bile böyle büyük güven veremez, verdiğini söyleyen de gerçekte amacı başkadır.

2.” Oysaki ben ona ne kadarda çok güvenmiştim…”

Peki o ona ne kadar güvendiğinizi ve hangi konularda güvendiğinizi biliyor mu? Ona güveninizin detaylarından bahsettiniz mi?

“Ne kadarda çok ” bu da nedir? herkes her yerde bu ifadeyi kullanır ama anlamını kim biliyor ? Yani sınırsız güvenden mi bahsediliyor… başkalarına güvenmediğinden daha çok mu… anlamında.

Kimseye , herhangi bir şeye, olayda ,kanuna, doğa olayına, alete, araca …..ve benzerlerine böyle bir güven duygusu beslenmemeli…

Böyle bir şey mümün değil… Hiç bir kimse , hiçbirşey mükemmel değildir… her an bozulabilir.. ona duyulan güvenleri sarsabilir, dolayısı ile böyle bir iddiada da bulunmazlar…” bize sınırsız güven…”

3. “Güvenimi boşa çıkardı…”

Tabiki çıkarır. Çıkaracaktır. Çünkü o güvenilir görünen güvenilmez olabilir.

İyide hangi konuda güveniyordun da o güvenlerini boşa çıkardı. O bu konularda ona güvendiğini biliyor muydu? Bu konuda güvenini boşa çıkarmanın bedelinin ne olacağını ve bu bedeli ödemesi gerektiğini de biliyor muydu?

“-Ben güvenimi boşa çıkardı diyorum sen neden bahsediyorsun ? “diyeceksiniz.

Güvenini boşa çıkarması sizi yıkacak bir duruma soktu ise sizin bu riski önceden tahmin etmeniz gerekmez miydi.

Yok önemli değil. “Ona güvenim sarsıldı o kadar” ise yinede boşa çıkarılan güvenlerin listesini çıkarmak gerekir. Belkide o sizin ona bu konularda güvendiğinizden bile haberi olmayabilir.

Bilerek yaptı ise güvensizler listenize yazarsınız veya mahkemede hesaplaşırsınız.

Güvenilir Görünmek oyununu oynayanlar….

Birde 4 konuda güvenilir olduğunu söyleyenleri inceleyelim….

4 konuda bana güvenebilirsin (iz) mesajını verip daha sonra yan çızmek..

Ben öyle birşey demedim, Kim bu kadar büyük güven verebilir, Şaka yapmıştım…yokasa inandın mı? çok safsın… Hani yazılı birşey var mı ? Söz uçar…Böyle bir söz verdiğimi kim söyledi ? Doğru söz vermiştim ama şimdi vazgeçtim. Söz benim değil mi ? vazgeçme hakkımı kullanmak istedim. ne var bu kadar büyütecek.

Halk deyimi ile Döneklik durumu. Sınırlı konularda Güven verip daha sonra arkasında durmamak. Yalan söylemek.

Yada resmi anlaşmalar imzalayıp sonra anlaşmalara uymamak. Mahkemelik durumlar. Güven sarsmak ve güveni kendi çıkarı ve karşı tarafı zor durumda bırakacak şekilde kullanmak kanunlarca suç olarak ele alınır ve cezalandırılır.

………..

Konunun önemli noktalarından birine geldik gibi…

“Yalan söylemek.” Güvenli görünüp aldatmak. Maddi manevi çıkar sağlamak.

“Güvenilir gibi görünüp Güvenilmez olmak “

Güvendiği dağlara kar yağanların problemi nedir?

1. Güvenilir ile güvenilir görünen güvenilmez’lerin birbirinden ayırt edilmesi. Yada edilememesi….

Bunu beceremiyorsanız hayatınız sürekli sıkıntı ve ihanetler içinde geçer. Yüzü asık gezen insan topluluklarından biri olursunuz.

Bunu Becerenlerden biri iseniz hayatınız keyifli ve huzurlu geçer. Yüzü gülen azınlık topluluklarından biri olursunuz.

Bunlar şu anki varsayımlar…. Arada kalanlara ne olur ? diyenler de olur. Cevap basit belkide hep arada kalmaya devam ederler. Kimi zaman yüzleri güler kimi zaman asıkyüzle dolaşırlar. Belkide monoton olmadığı için çoğu kişinin bilerek tercihi de olabilir. Hayatları sıkıcı , monoton geçmez de denilebilir. Düşünebiliyor musunuz çevrenizde sürekli sırıtarak , gülümseyerek gezinen binerce insan…Yada sürekli mutsuz asık suratlı onbinlerce insan. Çekilmez diyenler çoğunlukta olabilir. Arada kalmak daha iyi diyenleri duyar gibiyim. Varsayım tabiki. Birşeyler duyduğumuz yok 🙂

2. Güven duyulması gerekenleri yazılı olarak belirleyip karşı taraftan onay alıp güvene ihanet edilmesi durumununda cezai şartların belirlenmesi…

Bunu yapamadığımız için arada bir güvendiğimiz dağlara kar yağacaktır…

Bundan kaçış yok.

Güvensizlik reçetelerine geldik… Bunu ayrı bir yazıda devam edelim.

Güvensizliğin reçeteleri 2

bu yazıyada ekler gelebilir…

Güven Nedir ?..

Güven giysileri nedir? Güvenirlilik nedir? ve diğer güven kavramlarını açıklamadan önce veya arada bir Güven nedir? ne değildir? e açıklamalar getirmekte fayda var.

“Güven” tam olarak nedir?

Bu soruyu çözümlemeye çalışalım. Genelleme yapıp tek bir cümlede Güveni anlatmak istersek ne diyebiliriz?

” Güven ; Çalışan sistemler arasındaki iletişim ve haberleşme kurallarıdır. ” Diyelim. Ve bu varsayımla yola çıkalım.

Güvenin anlamı; bizimle ilgili olmayan çevremizdeki insanlar, sistemler ve kurumlarla ilgilidir derken aslında kendimizle ilgisi de olduğu da ortaya çıkıyor. Kendimize duyduğumuz güven veya güvensizlikten yola çıkarsak güvenin kişisel anlamı da önemsenmeyecek kadar önemli olduğu anlaşılıyor.

Kişi nin kendisi ile ilgili , kişisel sistemlerimiz ile ilgili iletişim ve haberleşme kurallarımız, Güven kavramı ile yakınen ilgili görünüyor…

Güven i haberleşme ve iletişim kuralları olarak varsaydık şimdi alt detaylara göz atmaya başlayalım.Ve ana başlıkları yazmaya başlayalım.

” Güven ; Çalışan sistemler arasındaki iletişim ve haberleşme kurallarıdır

1.İnsanlarla insanların sosyal iletişimi kuralları

3.İnsanlarla insanların Kültürel iletişimi kuralları

4.İnsanlarla insanların Ekonomi , mali konulardaki iletişim kuralları

5.İnsanlarla kurumların, firmaların iletişimleri,

6.İnsanlarla müzik aletlerinin iletişim kuralları,

7.İnsanlarla makinaların iletişimi ve kuralları,

8.İnsanların bilgisayarlarla iletişimi ve kuralları

9.İnsanların iş arkadaşları ile iletişim ve kuralları

10.İnsanların diğer canlılarla iletişimi ve kuralları,

11.İnsanların ailesi ile iletişimi ve kuralları

12.İnsanla bilim arasındaki iletişim ve kuralları

13.İnsanla bilim arasındaki iletişim ve kuralları

14. İnsanla spor aktiviteleri arasındaki iletişim kuralları

bu günlük bu kadar

devamı gelecek….

Güven ve Güvenirlilik Giysileri yada Maskeleri Nasıl Çıkarılır ?..

Önce bir uyarı yapalım. Kendinizi sürekli kandıran…kandırılmaktan… hoşlanan.. biriyseniz bu yazıları sakın okumayın…Giysilerinizi yada maskelerinizi de sakın ola çıkarmayın. Bir daha aynı giysilerinizi / maskelerinizi giyemeyebilirsiniz takamayabilirsiniz…psikolojiniz bozulabilir….Kendinizi kandırmakta ustaysanız komik yazılar deyip geçmeniz de mümkün..

Yok ben kendimle,kendi gerçeklerimle/ gerçek de nedir? derseniz ayrı bir yazı ortaya çıkar / karşılaşmaya her an hazırım diyen biriyseniz devam edebilirsiniz…

Bugün bir değişiklik yapalım üzerimize giydiğimiz Güven ve Güvenirlilik giysilerini / Maskelerini çıkarıp Aynaya bakalım.

Şimdi Neler görüyorsunuz ?

aaaa….. bu ben miyim? Aynada bana benzeyen bu kişide kim ? Ben bunca sene buna mı güvenmişim :-)….

derseniz güven ve güvenirlilik giysilerinizi / maskenizi çıkarmışsınız demektir. Şimdi

“…ben kimim ?” yada ” kimim ben…” demenin vakti gelmiştir .

Kendimize de güven ve güvenirlilik Giysileri /maskeleri giyerek görünüyoruz.

Hayret bu mümkün mü ? Bunu bilmiyordum, ilk defa duydum diyenler olacağı gibi ….. doğru söylüyorsun kendimizi de güven ve güvenirliik konusunda da farklı algılıyoruz diyenlerde olacaktır.

Eskisi gibi aynada kendinizi görüyorsanız farklılık yok gibi ise kendinizi kandırıyorsunuz ( bu yazının içeriğine göre . kandırmada su götürür ucu açık bir kavram ) demektir. Güven ve güvenirlilik giyisileriniz /maskeleriniz / üzerinizde ve çıkarılmamış demektir.

Bu arada çevremizde yakınlarımızda çok güvendiğimiz kişilerin güven ve güvenirlilik giysilerini / Maskelerini de çıkaralım.

Çırıl çıplak ortada kaldılar değil mi ? ( çıkarabildiğinizi varsayalım)

Hah hah haaaa… bunların bu yüzleri komik miş… maskeleri / giysileri çıkınca o vakur ve güven timsali kişiler ne kadarda zavallı , boş, komik ve aciz gözüküyorlar dedikleriniz olacaktır…

Yada giysisiz / maskesiz yüzleri sizi korkutacak… nutkunuz tutulacak , afallayacaksınız…. biryerlere tutunmak zorunda kalacaksınız….Bunlar kimlermiş meğerse…nasıl güvenmişim bunlara diyeceksiniz… gerçek mi …hayal mi görüyorum duygularına kapılacaksınız….

Şimdi tanımadığınız insanlara mı bakıyorsunuz ? Bunca sene ben bunları bu şekilde görmemişim…bunlar da kim …bunlara mı güvenmişim… yazıklar olsun bana…. dediğiniz oluyorsa başarmışsınız onların giysilerini çıkarmayı…

Şimdi oyunda bir üst aşamaya geçtiniz demektir / hayat bir oyun değil miydi ?/ bu aşamada alıştığınız algılama kuralları tümü ile değişti…iki boyuttan üç boyuta geçmek gibi birşey…yada farklı bir ülkeye gitmiş gibi olmak da denilebilir… yeni kuralları öğrenmeye hazır olmanın vakti geldi…

Değişiklik yok ise aynı tanıdığınız kişileri görüyorsanız Güven ve güvenirlilik giysilerını/ maskelerini / çıkarma tekniklerini öğrenmenin vakti gelmiş demektir. Eğer hala buralarda iseniz ve merak ediyorsanız.

İyide yazması söylemesi kolay diyeceksiniz. Yada bazıları ben biliyorum bu giysileri çıkarmanın yöntemlerini diyecektir.

Vestiyer : Giysilerin geçici olara bırakıldığı yer.

Bir tiyatroya veya bir lokantaya veya benzeri bir mekana girerken üzerinizdeki dış giysileri girişteki vestiyere bırakırız. İçeriye özel giysilerimiz ile içeri gireriz. Dış giysilerimiz bizi dış mekanlarda maskeler görünmemzi istediğimiz görüntüleri sağlar.İç mekanlarda o mekana özgü giysiler o mekanın sosyo- kültürel ortamında bize istediğimiz imajı verecek şekilde izleyicileri programlar / şartlar/ görme algılarını değiştirir.

Bilmeyenler için bakalım biz tam olarak anlatabilecek miyiz bu giysilerin çıkarılmasını, çikarma tekniklerini….Yazdıkça göreceğiz bakalım nerelere gideceğiz…

Bazı mekanlara o mekanın kabul edeceği giysiler ile girilir. Bu açık ve net belirtilmiştir. Uymayanlar içeri alınmazlar.

Maskeli balolara maskesiz girilmez kuralı vardır.Kişiler görünmek istedikleri kimliklere girerler bu süre içinde.

Saat 24.00 de herkes maskelerini çıkarması kuralın gereğidir. 24 den sonra kim kimle dans ediyor yada kimin eli kimin cebinde , kim kimmiş ortaya çıkar. Tabi ki maske altında maske yok ise.

Güven ve güvenirlilik giysileri / maskeleri ortamlara, kişilere ve kurumlara göre farklı farklı tasarlanmıştır. Kişilerin her konuma , ortama ve kişiye özel güvenirlilik giyisileri/ maskeleri olabilir.

Bu giysiler kültürel, sosyolojik, sanatsal, ekonomik, güç ve benzeri konularda, akıl ve zeka oyunları ile değişiklik gösterebilir.

Kişisel güven ve güvenirlilik giysilerimizi/ maskelerimizi nasıl çıkarabiliriz ?

Konusu ile başlayalım.

İlk sorumularımızı soralım:

1. Güven Giysilerimiz ne demek?

2.Güvenirlik Giysilerimiz ne demek?

3. Güven maskelerimiz ne demek?

4. Neden bu giyisiler ve maskelere ihtiyaç duyuyoruz ?

5.Bu giyisilerle ne gibi avantajlar sağlıyoruz ?

6. İlk giyisilerimiz nelerdi ?

7. Çocukken ilk giysimizi ne zaman giymeye başladık ?

şimdilik bu kadar…

devamı gelecek….