“İnovasyon Varsa… varsın… İnovasyon Yoksa… Yoksun…Gelecekte...”
İnovasyon çağı mı başladı ? Yeni bir çağa mı girdik haberimiz olmadan. Yoksa çağlar katmanında… Aslında var olan bir katmanı yeni mi algıladık?
Katman derken ne demek istediğimizi biraz açmakta fayda var. Bilinen katman tabirlerinden biri kayalar katmanları. Farklı mineral ve kayalardan oluşan, üst üste gelerek dağları oluşturur ve oluşum geçmişini anlatır okumasını bilenlere. Kaya katmanına bakarak dağın geçmiş dönemlerini , o yıllardaki tabiat olaylarını çözümlemek mümkün. Milyonlarca yıllık geçmişi katmanlarda okumak mümkün.
Bir diğer katman anlatımı; üzerinde resimler yazılar olan saydam sayfaları üst üste koymakmakla oluşur. Böyle bir katmana baktığımızda tüm katmanları bir arada görebilir istediğimiz katmanı, katmanları aynı anda incelemek için seçebiliriz. Katmanların birbiri ile ilişkilerini kurabilir yenikatman fikirleri oluşturabiliriz.
Çizgi film yapımında, Görsel tasarımların yapım aşamalarında, Mimarlıkta, Tıpta, Endüstriyel tasarımlarda, Bilgisayarla grafik tasarımlarda, fotoğrafik,sanatsal tasarımlarda ve daha çok alanlarda sayfa katmanları kullanılır.
Müzikte de katmanlar kullanılır. Müzik;sınırlı bir zaman içinde seslerin düzenlenip kompoze edilmesidir. Orkestrada onlarca müzik aleti müzik katmanlarını oluşturacak şekilde devreye girip çıkarlar. Katmanları sayfalara benzettik buna göre açıklayabiliriz.
Müzikteki katmanları oluşturan sayfalar süreleri belirlenmiş zaman dilimleridir. 1. katmanda ( zaman diliminde) keman , fülüt ,piano devrede iken 2. katmana(zaman dilimine) geçereken keman devreden çıkar,fülüt ve piano devam ederken ziller katmana dahil olur…. böylece diğer müzik aletleri devreye girip çıkarak devam eder…Müzik çalışması katmanların sonunda tamamlanmış olur. Katmanlar bütünleştirilerek kompozisyon belirlibir zamana dondurulur. Daha sonra dondurulmuş katmanları açarak müziği dinleriz. Tabi ki kendi zamanımızı feda ederek.
Aynı zaman içinde farklı oluşumların, buluşların gerçekleşmesi gibi, . Eskiden bir çağ oluşur biter sonunda yeni bir çağ doğardı. Günümüzde bir çağ oluşumunu tamamlamadan başka bir çağ veya çağlar aynı zaman diliminde ortaya çıkıp gelişimini sürdürebiliyor gibi görünüyor…
İyide biz neden fark edemiyoruz bu değişen ve devreye girip çıkan çağları ?
İşte kilit sözcük bu olabilir “Fark edemiyoruz” fark edebilmek için neler yapmak gerekli ? Hazır cevaplardan biri Fark etmeye hazır olmak denilebilir. Bu konuda farklı bir katmanın konusu..
devamı gelecek ….
notu koyup inovasyona dönmekte fayda var. Yoksa katmanlar arasında inovasyonu algılamayı kaybedebiliriz. Yada algı alanımızda çıkıp gidebilir.
İnovasyon Nedir ?
Bu konuda çok yazılar yazıldı, anlamlar çıkarıldı. Ben kısa yoldan gidip benim algıladığım İnovasyonu açıklayacağım.
İnovasyon temelde üretilen ürünleri, üretilen fikirleri kapsadığı söylenebilir. Üretimden anlamamız gereken süreklilik taşıması, zaman içinde sürekli değişebilme özelliği taşıması esastır. Nehir gibi sürekli akan bir özelliği olması gerekir. Sürekli tasarımı değiştirilen ürünler inovasyonun kapsama alanındadır. Dizi filimlerdeki değişen senaryolar da inovasyonun konusuna girer.
İnovasyonun konuları, alanları nelerdir?
İnovasyon gelişimin, gelecekte yer almak isteyenlerin kilit etkeni olarak değerlendirilebilir. İddia edilebilir. Bugün için.
Gelişim ve değişim için ilgi uyandıran , fayda sağlayan ürünler, tasarımlar ve fikirler üretenleri geleceğe taşırlar. Bu bilgi yüzlerce yıllık insanlık tarihinin bize öğrettiği bilgilerden biri.
Durup dururken İnovasyon denilen bir kavram gelip bu bilgilere sahip çıkmaya mı çalışıyor. Ve kendini geleceğin , geleceğe giden yolun habercisi gibi gösterip aşağıdaki sözleri söyleyebiliyor…
İnovasyon varsa gelecekte varsınız !.. İnovasyon yoksa gelecekte yoksunuz !..
İnovasyon Bu kadar iddialı konuşma hakkını nerden alıyor ?
Açıklamalar aşağıda…
İnovasyon nasıl oluyorda gelecek için söz sahibi olabiliyor ?
Her doğru tasarımlar gibi İnovatif tasarımlarda gelecek te söz sahibidir. Daha doğrusu geleceği biçimlendirmede rol alırlar.
İnovasyon bir tasarımcı mıdır ?
Cevap: İnovasyon bir tasarımcı değildir.
İnovasyon bir satıcı mıdır ?
Cevap : İnovasyon bir satıcı değildir.
İnovasyon bir yönetim biçimi midir ?
Cevap: İnovasyon bilinen bir yönetim biçimi değildir. Tasarımları , tasarım fikirlerini yönlendiren olduğunu söylemek daha doğru olur.
İnovasyon bir hayal midir ?
Cevap : İnovasyon bir hayal değildir.
İnovasyon aslında gerçekte olduğu ispatlanamamış ama var olduğu zannedilen kayıp madde midir?
Cevap : İnovasyon kayıp madde değildir.
O zaman Sevgili İnovasyon sen kimsin ?
İnovasyon olan adım, “yeni ve değişik birşey yapmak” anlamındaki Latince “innovare” kökünden türetilmiştir .
İnovasyon sen bir tasarım mısın ?
Cevap : Evet her inovasyon bir tasarımdır. Daha doğru anlatımla ticari tasarımlar veya satış yapabilen tasarımlar inovasyon alanına girer.
İnovasyon satılabilir tasarımların ana başlığıdır diyebiliriz.
Satılabilir tasarımlar yüzlerce yıldan beri bilinen bir kavramdı neden şimdi bu tasarımlara İnovasyon adı konuldu? Yeni birşeyler bulunmuş gibi el üstüne çıkarılıp nerdeyse baştacı yapılmaya başlandı.
Tasarım kavramı geniş bir kavram içinde yüzlerce kavramı içerebilir.
Firmaların tasarım bölümleri ihtiyaçlara uygun yeni tasarımları sürekli üretirlerdi . Bu tasarımların bazıları satışta başarıya ulaşır çoğu da firmanın arşivinde unutulurdu. Tasarım süreçleri firmalar için oldukça pahalıya malolan süreçlerdir.
İnovasyon’u ortaya çıkaran etken firmaların, kurumların tasarımlarcılardan en yüksek faydayı sağlayacak tasarımlara odaklanmalarını, yönelmelerini istemekle başlamış olabilir.
Bu istek tasarımcıların bakış açılarını ayarlamalarını sağlamış , sürekli satılabilen tasarımlar üretmek firmalarda kısa sürelerde ciddi kazanç artmasına ve gelişimlere sebep olmuş dolayısı ile İnovasyon düşüncesinin çıkışına temel olmuş olabilir.
Bugün İnovasyo Bölümü olmayan firmalar çağın dışında kalmış bir firma görüntüsü vermektedir.
İnovasyon yeni bir çağın başlangıcı mıdır ?
Bu soruya evet diyebiliriz. Genel tasarımlar içinde İnovatif tasarımları seçip sadece inovasyon tasarımlarına odaklanmak yeni bir çağın gelmesini sağlamıştır.
İnovasyon bölümünüz var ve gerçek anlamda inovatif tasarımlar üretebiliyorsa firmanız yada kurumunuzun gelişim hızı ve kazancı tahmin edemeyeceğiniz boyutlara ulaşır.
Yüzlerce ve binlerce firma ve kurumun İnovasyon bölümleri kesintisiz çalıştığında yaşanılan zaman dilimi değişime uğrar.
Her yeni çağ toplumlarda ciddi değişimler yapar eski değerleri, yöntemleri değiştirir , bilimsel buluşları, sanayiyi, eğitimi, endüstriyi,toplumun değer yargılarını kökten değiştirir.
Hoş geldin İnovasyon Çağı !..
Devam edecek…