Dördüncü Endüstri Devrimi ile Endüstride yeni bir çağ başladı …
Endüstri 4.0
1969 yılından başlayan ve bu güne kadar devam eden Üçüncü Endüstri Devrimi / Çağı kapandı . Yeni bir çağ ; Dördüncü Endüstri devrimi ve Endüstri 4.0 kısa adı ile ” Dördüncü Endüstri Çağı ” başladı.
Önceki Endüstri devrimlerimizi hatırlayalım…
Birinci endüstri çağı :Endüstri 1.0: (1784- 1870)
Su ve buhar gücüyle çalışan mekanik üretimler çağı…
İkinci Endüstri çağı : Endüstri 2.0: (1870-1967)
İş bölümü ve elektrik enerjisi kullanımı ile sağlanan seri üretime çağı.
Üçüncü Endüstri çağı : Endüstri 3.0 (1969-2018)
Üretimi daha da otomatik hale getirmek için elektronik ve Bilgisayar Teknolojisi kullanımına dayanan çağ.
Dördüncü Endüstriyel Çağ : Endüstri 4.0 (bugün 2018)
Siber-Fiziksel sistemlerin kullanımını devreye alan.
Endüstri 4.0
Endüstri 4.0 ; dijital teknoloji, nano teknoloji, yapay zeka teknolojileri, dijital biyoloji , akıllı otomasyonlar vb. bileşimlerden oluşmaya başladı.
Karar alma sistemlerinde önemli değişimler
Endüstride Siber-fiziksel sistemlerin kendi basit kararlarını alma aşamasından karmaşık , çok boyutlu karar alma sistemlerine geçiş.
Birlikte Çalışabilirliğin çok boyutluluğuna geçiş,
Cihazların, makinelerin, sensörlerin ve insanların Nesnelerin İnterneti (IoT) aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurmak, karar almak ve sensör verilerinden gerçek dünyanın bir kopyasını oluşturmak, simüle etmek ve gerçeğe yakın testleri oluşturabilmek. Üretim kararları almak ve üretime geçmek…
Yapay Zeka, Robotik, Nesnelerin İnterneti, otonom araçlar, 3 boyutlu baskı, nanoteknoloji, biyoteknoloji, malzeme bilimi, enerji depolama ve kuantum hesaplama sistemi . Yapay Zekanın aracısız otomasyon sistemini kontrolü, karar alma sisteminin geliştirilmesi…
Endüstri 4.0 ‘ı bazı uzmanlar “Nesnelerin İnterneti’nin endüstriyel bir uyarlamasıdır…” diye tarif ederler.
Sistemlerin araçların , robotların İnternet bağlantılı teknolojiler kullanarak makinaların makinalar ile insanlara sormadan iletişim kurup kararlar alması ve üretimi biçimlendirmesi çağı gibi algılamak da mümkün.
İnsanların Son Endüstriyel Devrimi !..
Aslında insanların ulaştığı son endüstriyel devrim de denilebilir. Bundan sonraki devrimleri yapay zekaya sahip siber makinalar, sistemler getirecektir.
Devamı gelecek…