Coronavirus / Koronavirüs Covid-19 /2019 nCov /Nedir ? ve Korunma önerileri…

Sağlık kuruluşları ilgili kurumlar önemli çalışmalar yapmakta ve önlemler almaktadır.

Koronavirüsü salgını ile ilgili yapılacaklara birkaç öneride bizden…

Dikkatimizi çeken önemli noktalardan birkaçı , halkın ve esnafların önemsemediği yada önlem sırası gelmemiş görünen bize göre önemli mutlaka yapılması gereken konular…

Öneriler ;

Sürekli farklı kişilerle teması olan ve birinci derecede risk taşıyan görevlilerin maske ve eldivene önem vermeleri gerekir.

Bu kişiler sürekli virüs yayma konumunda oldukları için hem kendilerini hemde konuştukları kişileri korumaya almaları gerekir.

1. Dükan, mağaza ve alışverişte çalışan Kasa görevlilerinin Maske ve Eldiven Kullanması.

2. Banka memurlarının Maske ve Eldiven Kullanması, müşteriler maskesiz ve eldivensiz içeri alınmamalı.

3. Bilet satışı yapan görevlilerin Maske ve Eldiven Kullanması

4. Taksi, Minibüs, Otobüs, tren ve toplu taşıma araçlarında klimaların kapatılması ve pencerelerden sürekli taze hava ile ortamların havalandırılması. Seyahatlerde mutlaka maske ve eldiven kullanılması. Uçaklarda nasıl bir çözüm yapılır uzmanlara danışmak ve özellikle maskeyi eldiveni mutlaka kullanmalı.

5. Hastane ve sağlık kuruluşlarına Maskesiz ve eldivensiz girişin önlenmesi gerekir.

6. Hasta muayene edilen yerlerde klima çalıştırılmamalı. Mümkünse pencerelerden sürekli hava tazelenmesi yapılmalı. Ortamdaki hava sürekli yenilenmeli. Gerekirse normal vantilatörler ile ortam havası pencereye yönlenirilmeli, Bekleme salonlarına maskesiz hasta ve yakınlarının girişleri durdurulmalı.

Önce biraz bilgilerimizi tazeleyelim sonrası önerilere devam edelim..

Korona virüsü /covid 19 / nedir?

Korona adını çevresinde bulunan taç benzeri çıkıntılardan almış. Korona=Taç . Aslında bir tür Grip virüsü olduğu uzmanlarca ifade ediliyor. Grip virüsleri içinde taçlı virüsler türündenmiş.

Korona virüsünün ciddi olmasının nedenleri nelerdir ?

1. Koronavirüsu bir canlıya bulaşınca canlı hücrelerin yönetimini ele geçirir ve kendini çoğaltmasını sağlar. Her yeni çoğalmada farklı bir özelliğe bürünür. Bu nedenle hücreler eski corona virüsünü benzemediği için yanılırlar.

Bağışıklık kazanmaya imkan vermemesi tehlikeli özelliğinden birirdir.

Ben hasta oldum, bağışıklık kazandım artık tekrar hasta olmam diyemiyorsunuz.

Mutasyon denilen çoğaltılırken farklı bir yapısal yada bilgisel özellik taşıması. Vücüdun koruma hücrelerinin geliştirdikleri savunma bilgisinin işe yaramamasını sağlayarak düşman olarak görünmeden hücrelerin içine girebilmeleri.

2. Korona virüsü hücrelere düşman olarak görünmemesi.

Hücre koruma sistemi koronavirüsünü dost eleman gibi algıladığı için hücre içine girmesine izin vermesi. Önlem alamadan virüs hücreyi ele geçirmiş oluyor.

Hücrenin güvenlik sistemini güvenilir görüntüsü oluşturup kolayca geçebiliyor. Hücre fark ettiğinde çok geç oluyor. Vürüs kendini hızla çoğaltırıp daha çok hücreye geçiyor ve hücreler kendi işlevlerini bırakıp sırf virüs üretmeye çalıştıkları için bulaşan bölümlerdeki görevler yapılamadığı için ciddi sıkıntılar başlıyor.

Virüsler mikobik canlılar değildir. Virüsler kendi başlarına yaşama özellikleri yoktur. Beslenme,soluma, üreme ve diğer canlı mikrop özellikleri yoktur. Kendi başlarına üreyemezler. Belirli bir ısının üzerinde yapıları bozulur. Etkileri kaybolabilir.

Virüsler organik bilgi taşayan organik parçacıklardır da denilebilir.

Virüsler ne tür bilgiler taşıyor : Özellikle korona virüsü ne tür bilgiler taşıyor. Bu konuda yazılı bilimsel içerikli bilgilere henüz ulaşamadık.

Sadece varsayımlar /bilimselliği kanıtlanmamış/ fikirler var.

1. Virüsler; canlıların daha sağlam yapılar geliştirmeleri için onları test eden ve daha dirençli olmalarını sağlamaya yarayan organik parçacıklardır. Doğanın bir nevi daha güçlü canlı hücreler için doğal eleme yöntemi gibi de denilebilir.

Virüslerin zayıf canlıların elenmesi daha güçlülerin yaşamda devam etmesini sağlayan doğa kanununa uygun çalıştıkları varsayımı. Dünyadaki canlılığın sürekli sağlam devam etmesi için bir araç.

Doğadaki zayıf ve hasta hayvanların avlanması ve sağlıklı ve güçlülerin yaşama devam etmesini sağlayan doğa kanunu. Mikro alanda çalışan doğa kanunu da denilebilir.

2. Belkide virüslerin henüz çözülememiş sırlarından biri: Taşıdıkları ve ne olduklarını bilmediğimiz özel bilgileri milyonarca yıldır taşımaya devam etmeleri…Koruyarak sürekli sağlam tutmaya çalışmaları.

1. Konuşma sırasında havadan karşıdaki ve o ortamdaki kişilere solunum-nefes alıp verme ile bulaşması.

2. Öksürme sırasında mikro/küçük tükürük taneleri üzerine yapışan corona-19 karşıdaki ve civardaki kişilerin solunum yollarına bulaşması.

3. Klimalar ile ortama virüsün sürekli yayılması. Dış ortamdan temiz hava alabilen klimaların kullanılması. Sadece iç ortam havasını dönderen klimalar virüsün yayılmasında etken olabilir.

4. Klimalardaki filtrelerin En geç haftada bir değiştirilmesi. Faydalı olabilir.

5. Mümkünse kalabalıkta klimaların çalıştırılmaması önerilebilir.

6. Ortam havasını dönderen dışarıdan hava almayan klimaların çalıştığı mekanları sık sık taze hava ile havalandırmakta fayda var. Klima filtrelerinin haftada bir (uzmanlara sorup) değiştirilmesi. Klima filtreleri virüsleri süzebiliyor mu uzmanlara sorulabilir.

7. Ellerin özellikle sabunlu su ile temizlenerek bulaşan virüslerin mekanik olarak su ile atılması gerekiyor. Dış ortamdan eve gelindiğinde önce ellerin sonra yüzün bol sabunlu su ile yıkanması bulaşan virüslerin atılması için gerekli.

8.

Virüsler nedir?

Özellikleri nelerdir? kısaca derlenmiş bilgiler.

Virüslerin çoğalma teknikleri :

Virusların çoğalması diğer canlılardan farklılık göstermektedir. Virusların çoğalabilmeleri için mutlak suretle canlı hücreye ihtiyaç vardır. Virusların cansız materyal üzerinde üretimi henüz mümkün olmamıştır. Viruslar kendi kendini sentezleyip yenileyebilmektedirler. Virusların bu şekilde çoğalması olayına “replikasyon” denilmektedir.

Replikasyon, transkripsyon ve translasyon olmak üzere iki safhada gerçekleşmektedir.

Transkripsyon Safhası: Nükleik asitin bir yenisinin oluşturulması olayına “transkripsyon” denilmektedir. Virus hücre ile temasa geçtiğinde protein kılıf nükleik asitten ayrılır ve replikaz enzimi yardımı ile RNA’ nın kopyası oluşturulur.

RNA viruslarınde transkripsyon safhası stoplazmada gerçekleşir. DNA viruslarında ise protein kılıfından ayrılarak hücre içerisine giren nükleik asit ilk olarak hücre çekirdeğine göç eder. Sonra polimeraz enzimi yardımı ile DNA’ nın kopyası yapılır. Kopyalanan DNA’lar stoplazmaya geçiş yaparlar. Translasyon Safhası: Virus partikülleri için gerekli olan proteinlerin sentezlenmesi olayına translasyon denilmektedir. Hücre içersinde sentezlenen virus RNA’ sı mRNA görevini üstlenerek bitki hücresine ait ribozomlarda virüs partikülleri için gerekli protein alt ünitelerini sentezler. Sentezlenen protein alt üniteleri daha sonra nükleik asit etrafında birikerek yeni virus partikülleri oluşturulur.

DNA viruslarında ise stoplazmaya geçiş yapan DNA’ lar RNA viruslarında olduğu gibi bitkinin ribozomlarını kullanarak protein kılıfını oluştururlar. Bu iki safha sonucunda oluşan virus partikülleri enfeksiyon oluşturmak üzere plazmodesmatolar aracılığı ile komşu hücrelere, oradan da iletim sistemine geçiş yaparak çoğalmalarını devam ettirirler.

İletim sistemine geçene kadar yavaş olan çoğalma hızları iletim sistemine ulaştıklarında artış göstermektedir.

Virüs Çeşitleri :

Bitkisel virüsler: Bitkilerde hastalık yaparlar. Kalıtım maddesi olarak hepsi sadece RNA taşırlar. Tütün, patates, marul ve salatalık mozaik vi­rüsleri gibi.

Hayvansal virüsler: İnsanlarda ve hayvanlarda hastalık yaparlar. Kalıtım maddesi olarak bazılarında DNA, bazılarında RNA bulunur. – 

DNA içerenler: Uçuk, su çiçeği, kızamıkçık, çiçek hastalığı – RNA içerenler: Çocuk felci, Hepatit – A, sarı humma, kızamık, kabakulak, grip, AIDS , Korona virüsü .

Bakteriyofajlar: Bakteri içinde yaşar ve onu öldürür. Kısaca faj’da de­nir. Kalıtım maddesi olarak sadece DNA bulundururlar. Her bakteriyo­faj çeşidi genellikle ayrı bir bakteri türünde (suşunda) bulunur.

Virüslerin özellikleri:

a. Hücre içi mecburi parazitlerdir.Bunun nedeni; enzim sistemlerinin ve sitoplazmalarının olmayışıdır. Enzim olarak yalnızca konak hücrenin zarını eritebilecek bir tek çeşit enzim taşırlar.

b. Konak hücre dışında tamamen cansız olup, ancak canlı vücuduna girdikten sonra canlılık özelliği gösterirler. Bu yüzden virüsler; tabiatta hem canlı, hem cansız özellik gösteren tek varlıktır.

– Canlılık özellikleri= Çoğalabilmeleri

– Cansızlık özellikleri = Kristalleşebilmeleri

c. Her virüs çeşidi vücudun belli hücrelerine girer ve çoğalır.  – Kızamık, siğil, su çiçeği virüsü deride. – Kuduz virüsü beyin ve omurilikte. – Sarı humma virüsü karaciğerde.

d. Virüsler antibiyotiklerden etkilenmezler. Sebebi; enzim sistemlerinin olmayışı ve canlı hücre içinde yaşamalarıdır.

e. Virüsler, fiziksel ve kimyasal faktörlerden etkilenirler. Örneğin; pH, radyasyon, yüksek sıcaklık ve kurutma gibi faktörler.

f. Hücreler bazı virüslere karşı bağışıklık kazanmakta olup, aynı virüs tarafından ikinci kez enfekte edilemezler.

Bu hücreler virüslere karşı in­terferon denilen savunma maddelerini üretirler. Kızamık, kabakulak, kı­zıl gibi.

İnterferon Nedir ?

Hücrelerin virüslere karşı oluşturdukları özel savunma maddesi.

Başta viral enfeksiyon olmak üzere ve diğer mikroorganizmalara cevap olarak konak hücreleri tarafından salınan, bağışıklığın düzenlenmesinde, özellikle tümör hücrelerine karşı koymada ve doğal öldürücü hücreleri aktive etmede etkinlikleri olan doğal glikoproteinler.

İnterferon alfa; çeşitli akyuvarlardan salınır, antiviral ve tümör hücrelerine karşı etkinliği olan interferonlar, interferon beta (IFN beta); fibroblastlar, epitel hücreleri ve makrofajlardan salınır, virüslere karşı etkili interferonlar, gama (IFN gama); T-lenfositlerden salınır, bağışık cevabın düzenlenmesinde rol alır.

Daha teknik içerik için aşağıdaki link okunabilir.

https://microbiologybook.org/Turkish-immunol/immunolchapter13turk.htm

Virüsler Enzim olarak yalnızca konak hücrenin zarını eritebilecek bir tek çeşit enzim taşırlar.

Virüsü etkisizleştirme konusunda çözüm ile ilgili bilgiler/Alıntılar :

“….İbrahim Benter’e göre, araştırmacılar, Covid-19’un genom haritası kullanılarak üretilen numuneler üzerine yaptıkları çalışmada koronavirüsün insan hücresine nüfuz etmesini sağlayan “anahtar” enzimi tespit ederek, kendi çalışmasını da doğruladılar.Kaynak: Prof. Dr. İbrahim Benter, önerdiği metodun doğrulandığını belirtti…

“Bizim yapmamız gereken bu virüs vücudumuza girdikten sonra zararını nasıl önleyebiliriz? Benim 1991 yılında Amerika’da Cleveland Clinic Hastanesinde başlattığım çalışmalarda yeni bir sistemi ortaya çıkardık. Bulduğumuz yeni sistemde “angiotensin proteini” var. Biz bu proteini değişik şekillerde çalıştık ve birçok hastalığa da çare olabileceğini gösterdik. Dünyanın birçok yerinde bu sistemler üzerine çalışıyorlar. Burada virüsle ilgili önemli olan bilgi şudur: Bir virüs vücudumuza girdikten sonra hücrenin içine girebilmesi için bu proteini kullanıyor. Yani angiotensin dediğimiz protein kapı görevi yapıyor. Virüs bu proteine bağlanıyor, hücrenin içine giriyor ve problemleri çıkarıyor. Biz daha önce yaptığımız çalışmalarda bu kapıyı kapatabileceğimiz, bu proteini durdurabileceğimizi gösterdik. 

Eğer bu virüsle ilgili çalışmalarda bunu başarıp, bu proteini durdurursak kapıyı kapatmış olacağız. Virüs hücrenin içine giremeyecek ve zarar veremeyecek. Yani insan vücuduna virüs girmiş olsa bile hastalanmayacak, zararı önlemiş olacağız.”

“….

sars-cov-2 yani eski adıyla 2019-ncov halk arasında (yanlış) bilinen adıyla corona virus; yüksek ihtimalle hücrelere ace2 reseptörü vasıtasıyla girip, konakçı hücreden tmprss2 reseptörü vasıtasıyla çıkıyormuş.
bundan yola çıkarak

Corona virüsü için elimizde iki seçenek var,

1. Ace2 reseptörünü bloklayıp, virüsün hücreye girişini ya da

2. Tmprss2 reseptörünü bloklayıp hücreden hücreye geçişini engelleyeceğiz.

işin güzel yanı, elimizde bu tmprss2 reseptörünü bloklayan bir ilaç halihazırda var. bu ilacın adı camostat mesylate ve şu an dünya üzerinde sadece japonyada kullanımına izin verilmiş bir kanser ilacı.

sars-cov-2 üzerinde etkili olup olmadığına dair klinik çalışma yok ama bazı yerlerde hastalara bu ilacın verildiği ve gelişmelerin takip edildiği söyleniyor. İlaç son derece ucuz, neredeyse 20 tanesi bir dolara denk geliyor ve yapısı nispeten basit, yani toplu üretimi ve dağıtımı organize edilebilecek bir şey…….https://eksisozluk.com/ace2–4844940

Camostat Mesylate ? Corona virüsüne etkili çözüm olabilir mi ?

İlgilenenler için yabancı dilde yazılar…

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4774534/

https://www.thehansindia.com/hans/young-hans/drugs-that-may-protect-against-novel-coronavirus-study-610168

devamı gelebilir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir