Kramptan kurtulmanın tahmini süresi; doğru yapıldığında en az 5 saniye en çok 25 saniyedir. Bilimsel bir bilgi değildir. Deneyim ve tecrübe ile elde edilmiştir.
Kramp nedir? sorusunu soralım öncelikle.(bilimsel değildir.tecrübe ve varsayımdır)
Kramp nedir ? Kramp adelenin kasılıp açılması sırasında iki emirin kasa aynı anda gelmesi ile oluşan bir durum. Kasa kasıl emri gelir kas kasılırken kasılma işlemi bitmeden gevşe emiri gelir. Kas bir taraftan kasılmaya çalışır diğer taraftan gevşemeye çalışır. arada kitlenir kalır. Depresyona girer. Kas kazık gibi sertleşir öylece kalır. Kas bir kasılır bir gevşer otomatiğe başlanmış gibi sürekli tekrar eder durur. Dışarıdan müdahele edilmedikçe problemden çıkamaz.
Kasların hafızaları vardır. Beyinden yeni bilgi gönderseniz bile bu bilgiyi alamaz. Hafıza önceki emirleri tamamlamadan yeni emir kabul etmez. İşlemi tamamlamaya odaklandığı için 3. bir emiri dikkate almaz. (yazılanlar varsayımlar olup ne kadar doğru bilmiyoruz. )
Kas nasıl oluyorda aynı anda iki emiri uygulamak zorunda kalıyor?
Burada zamanlar arası bir sorun olduğu düşünülebilir.
Emiri verenin/ beyinin saati ile emiri uygulayacak olanın /Kasın saati aynı değilse problem ortaya çıkar. Beyindeki bilgiye göre kas çek süresi 3 saniye , 3. saniye sonra bırak emri gönderilir. Kas normal şartlar altında çek meyi 3 saniyede yapıyor . Soğuk adeleye gönderilen emirlerin gecikmesine neden olabilir. Emir gelir çek. tamam der çeker ama çekme 4 saniye sürecek 3 saniye sonrası daha çekmeyi tamamlamadan bırak emri gelir. 3. saniyede çekmeyi tamamlamadan bırak emri ile kas kitlenir kalır. Ne çekebiliyor nede bırakabiliyor. Öylece kitlenip kalıyor.
Beyin emirleri geri almaya çalışıyor ama ne mümkün kas emirleri kabul etmiyor.
Bu durumda kramp giren kası elle sıkarak oğuşturarak ısıtmaya çalışırız. Beyin aradaki iletişim kayıbının nedenini anlamış düzelttirmeye çalışıyor. Kaslar ısıtılırsa emirleri tekrar kabul edeceğini varsayıyor olabilir. Masajlar işe yaramazsa kasa vurmaya başlarız istemeden.
Bağırıp dışarıdan yardım isteriz. Acı çok şiddetli olursa bayılma gelebilir.
Açık denizde , göllerde, nehirlerde krampla karşılaşırsanız hareketsizlik ve acıdan bayılma durumunda işiniz bitebilir. Kramp tüm enerjinizi bitirebilir. Sizi aşırı yorgun bırakabilir.
Az enerji ile uzun süre suda kalma tekniklerini öğrenmek işinize yarayabilir.
Krampla başa çıkma tekniklerini bilmek sizlere önemli avantajlar sağlar. Hem kendiniz hemde yakınlarınız ve yardım edecekleriniz için.
Kramp durumunda sakin olmayı bileceksiniz. Krampın nedenlerini öğrendiniz. Problemi sakince, paniğe kapılmadan çözmeniz gerekiyor.
Kas beyinden gelen emirleri alamadığı için ona emirleri mekanik, dokunarak kaslara ne yapması gerektiğini zorla yaptırmak anlatmak gerekir.
Şimdi çözüme gelelim.
Baldıra giren krampta ayak parmakları elle ayak altından olmak üzere sıkıca tutulur ve yavaşça yukarı doğru dize doğru hareket ettirilir.Birkaç saniye gerdirilir ve gergin olarak tutulur. Kramp giren kısmı tam ters yönde gerdirmek.Ayak parmakları ileri doğru gerilmişse elle ters yönde gerdirmeli.
Yanınızda biri varsa ondan bunu yapması nı isteyebilirsiniz . Yanlızsanız kendiniz ayak parmaklarınızı olabildiğince dize doğru çekmaya çalışın elle yada ellerinizi kullanmadan.
No oldu ? neden yüzünüz gülmeye başladı … Kramp bir anda nere gitti…Hayret değil mi. Bu kadar basit miymiş dediğinizi duyar gibiyiz.
Kasa yeni bir emiri mekanik olarak zorla verince önceki emirleri hafızasından hemen sildi.
Sistemi öğrendiniz. Kolunuza kramp girdi ne yapacaksınız? Kramp giren kolunuzdaki kaslara yeni bir emir verip yapması gerekeni elle zorla yaptırdığınızda kramp çözülecektir. Kolunuzu kramp giren yönün tersine hareket etmeye zorlayıp birkaç saniye öylece bekleyin. Fazla zorlayıp kolunuzu zedelemeyin . Hareketi yavaşça yaptırın ve öylece birkaç saniye bekleyin .
Benim izlediğim veya deneyimlediğim soğuk kaslarda kramp daha sık ortaya çıkıyor. Denizdeki ve sulardaki krampların sebebide soğukluk.
Spor doktorları ve bilimsel çalışan uzmanlar öneri olarak ısınma hareketleri yapmadan soğuk kaslarla uzun yüzmeyeler yapmayın derler.
Öneriler tıbbi testler ve uzmanlarca geniş kitlelere test edilerek elde edilmiş bilimsel çalışmaların sonucu değildir. .Sadece kendi deneyimlerimizden edindiğimiz tecrübelerdir. Üzerinizde denemeden önce İlgili uzmanlara sorularak doğrulanmalıdır.
Bilimsel bilgiler bulundukça paylaşılacaktır. Şimdilik bu kadar.