Turbo lar araçlarda neden kullanılır ?
1. Motordan daha az yakıtla daha fazla güç almak amacı ile kullanılırlar.
2.Yükseklere çıkıldıkça havadaki oksijen değerleri azalır.Motor yakıtı için gereken oksijeni alamadığı için güçten düşer . yokuşlarda tırmanışta zorlanır.
3. Sıcak havalarda havadaki oksijen miktarı azalır. Araçlar yeterli oksijeni alamadıkları için yavaşlamak zorunda kalır, güçten düşerler.
4.Turbolar iş makinalarında, kamyonlarda, tırlarda ,tüm dizel ve benzinli araçlarda motora gerekli oksijeni sağlayabilmek amacı ile tasarlanmıştır.
Turbo havayı oksijen oranını artıracak şekilde yoğunlaştırarak motora gönderir. Motor değişen şartlara göre ( Güç , hızlanma, tırmanma, Yüksek irtifa, aşırı sıcaklar ,ağır hizmet ve benzeri…. ) turbodan gelen havadaki oksijene göre yakıt miktarını ayarlayarak istediği gücü üretir. Dolayısı ile yüksek irtifalarda ( 1000–3000 metre gibi) güç kaybetmeden aşırı yakıt sarfetmeden görevini yapar. Araca gerekli gücü sağlar.
5. Turbo lar iş makinalarında ,otobüslerde, kamyonlarda,tırlarda, binak araçlarda aynı sistemle çalışır. Motora gerekli oksijeni , yoğun ve soğutulmuş havayı her ortam ve şartlarda sağlar. Dolayısı ile araçlarımızdan yüksek yerlerde, aşırı sıcaklarda etkilenmeden sorunsuz verim alırız.
Turbolar yoğun iş yükleri nedeni ile peryodik bakımları yapılmazdığı taktirde verimli çalışmamaya başlarlar.
Turboların verimli çalışmadığını nasıl anlayabiliriz ?
1. Araç güçten düşer? Eskisi gibi yokuşları tırmanamaz. Nefesi kesilmiş gibi zorlanarak düşük viteslerde çıkmaya başlarlar.
2. Sıcaklarda güçten ve çekişten düşerler.
3.Hızlanamazlar,
4.Motor aşırı ısınmaya başlar,
5 Yakıt sarfiyatı anormal artar,
6. Yağ eksiltmeye başlarlar.
7.Islık sesi gibi sesler çıkarmaya başlarlar.
Problemler ve çözümler :
1.