Araçların Peryodik Bakım Listesi

Araçların peryodik bakımında yapılması gerekenler listesi.

Genelde tüm araçların kullanım kitapçıklarında peryodik bakımlarda neler yapılacağı anlatılır. Araçlar el değiştirirken kullanım kitapçıkları nedense kaybolur. Bulmak da kolayca mümkün olmaz. Servislerde kullanım kitapçıklarını temin etmekte fazla istekli davranmazlar. İnternetten bulursunuz gibi kendilerince çözüm üretirler. Üretimde olmayan araçların kullanım kitapçıklarına ulaşım nedense kolay olmaz.

Bu listeler 5000 km. de, 10.000.km de 15.000 km ,20.000 km …50.000 km de yapılacaklar ayrı ayrı anlatılır. Peryodik bakımlar araçların kullanım ömürlerini artırır, kullanıcılara araç kullanım güvenliği sağlar. Peryodik bakımları yapılan araçlar kolay arıza çıkarmadıkları için yollarda kalmak, tamirci aramak gibi etkenlerle uğraşmanız gerekmez.

Genelde sanayilerdeki tamirciler problemlerin çözümüne odaklı çalıştıkları için gelecekte çıkabilecek arızaları önleme konusunda istekli davranmazlar yada bu işlere ayıracak vakitleri yoktur. Bilinçli sürücüler peryodik bakım listelerini oluşturup tamircilerden, ustalardan hizmet alabilirler. Ustaların alışmadıkları durumlar olmasına rağmen talepleri seve seve karşılarlar.

Ekonomik nedenlerden dolayı peryodik bakımlar çoğu sürücü tarafından önemsenmez yada yeterince para ayrılmaz. Peryodik bakımlara harcanacak paralar tamir ve arıza ihtimallerini azaltır. Tamir ve yedek parça giderlerini düşürür. Zannedilenin varsayılanın tam tersi peryodik bakım masrafları yıllık tamir ve bakım masraflarından çok azdır. Tamir ve bakım servislerine çok daha az uğrarsınız.

Peryodik bakımların en önemli faydalarından biri sürüş güvenliğidir. Bu değer para ile satın alınamaz.

Peryodik bakım yaptırmıyorsanız, kullanım el kitabınız da yoksa artık başlamayı düşünüyorsanız bu liste işinize yarayacaktır.

Doğrusu aracınızın kullanım el kitapçığını bulup oradaki önerileri eksiksiz uygulamaktır

1.Hava filtresinin değişimi
2.Yağ filtresinin değişimi
3.Difransiyel yağının değişimi
4.Fren diskleri,Fren kampanaları kontrol ve değişimi


5.Direksiyon kutusu ve bağlantı sistemi yağlayın, Veya direksiyon hidrolik yağını kontrol edip 1-2 senede bir değiştirmekte fayda var.


6.Direksiyon sistemi aks ve süspansiyon sistemi kontrolü,


7.Egzos sistemi kontrolü. Patlak veya tıkalı egzos yakıt sarfiyatını artırır. Aracın performansını / gücünü düşürür.Düzgün çalışmasını engeller, Motor iç sistemlerde ve turboda problemler çıkarabilir.


8.Ön teker rulmanı greslenmesi, Yakıt tasarufu sağlar ve rulmanın ömrünü uzatır. Daha önemli arızalar çıkmasını engeller.


9.Ön teker serbest dönen poryanın greslenmesi.Önemli sorunların çıkmasını önler.


10. Yağ değişimi. Kullanılan yağların özellklerine göre kilometre dolunca hemen değiştirmeli. Temiz ve doğru seçilmiş yağ motorun çalışan sistemlerini aşınmalara karşı korur, Motoru soğutur. Çalışan parçaların ömrünü uzatır.

11. Tahrik kayışlarının gerginlik kontrolü / Sağlamlık kontrolü aşınmışsa değişimi. Genelde Dinamo, Direksiyon, Klima 3 ayrı kayış veya tek bir kayış bulunur.


12.Polen filtresi değişimi. Bu filtre havayı süzdüğü için kullanılan ortamlara göre değiştirme süresini ayarlamalı. Aşırı tozlu ve kirli havası olan yerlerde çalışılıyorsa 3- 4 ayda bir değiştirmekte fayda var. Klimanın yoğun çalıştığı aylarda en az 6-8 ayda bir değiştirmek önerilebilir. Araç yeni alınmışsa (ikinci el ) hemen değiştirilmeli. Mikrop, mantar ve benzeri zararlı etkenler ve kokulardan kurtulmak için.


13.Rölanti devir kontrolü. Doğru rölanti deviri Şehir içi kullanımlarda yakıt tasarufu sağlar. Gereksiz aşınmaları önler.


14.Emme ve Egzos subap boşlukları kontrolü. Bir uzman tarafından motorun test edilerek ayar isteyip istemediğinişn tespit edilmesi. Aracın gücünün armasını ve yakıt tasarufu sağlar.


15.Motor soğutma suyunun yenilenip antifriz konulması. Belirli bir süre sonra motor soğutma suyunda yabancı madde ( Kireç pasa vs.) birikimi olur.Araç kesinlikle antifriz konulmadan çalıştırılmamalı. Yaz veya kış farketmez. Yanlış bilinen antifrizin kışın kullanıldığı bilgisidir. Antifriz motorun iç soğutma kanallarını suyun içindeki zararlı maddelerden korur. Paslanmasını ve kanalların kireçle kaplanmasını önler. Araç eni alındığında ilk yapılacak işlerden biri antifrizi değiştirmek olmalı.


16.Dizel Motorlar için / Enjektör temizliği / Enjektör püskürtme şekli kontrolü /Püskürtme Basınç Kontrolü, Mazotpompasının kontrolü, ayarlanması, Yakıt tasarufu ve araç performansında artma sağlar. Çevreye zararlı gazların çıkmasını engeller.


16 Dizel motorlarda Isıtma Bujileri Kontrolü. Çalışıp çalışmadığı / Aşınma Kontrolü, Isıtma bujileri dizel araçlarda ilk çalışmayı sorunsuz ve kolay yapmaları için gerekli sıcaklığı sağlar, Özellikle kış aylarında çok önemlidir.


17 Fren Hidrolik sistemi, Hidrolik seviyesinin kontrolü, İkinci el araç alınmışa tüm hidroliğin boşaltılıp yeniden doldurulması.

18 Debreyaj Hidrolik sisteminin kontrolü(kaçak varmıkontrolü), Hidrolik seviyesi ve kalitesinin kontrolü, gerkirse değişimi,Debreyaj pedalı boşluk ayarı.


19 Gövde montaj civata ve somunları gevşeklik kontrolü. Olumsuz seslari azaltır, aşınmaları azaltır.


20 Far ayarları, güvenli sürüş için gereklidir.


21 Farların aydınlatma şiddeti kontrolü ve ampullerin değiştirilmesi, Zamanla ampullerin ışık güçleri azalır. Değiştirilmeleri gerekir.


22 Hava yastığı kontrolü ,kullanım kitabında belirtilen süre sonra değişimi,


23 Fren servosu ve hortumlarının kontrolü,


24 Soğutma suyu hortum ve bağlantılarının kontrolü,


25 Soğutma radyatörünün kontrolü, Su kaçağı varmı, kanallar tıkalı mı, hava delikleri açık mı, Radyatör kapak kontrolü. Basınçta açılıp yedek su deposuna fazlasuyu gönderiyor mu?


26 Kalorifer radyatörü kontrolü,Su kaçağı var mı, sağlıklı su geçişi oluyor mu ısıtıyor mu,


27 Klima gazı ve katkılarının kontrolü
28 Klima radyatör kontrolü
29 Klima kompresörünün kontrolü
30 Klima pompası kayışı kontrolü


30 Hidrolik direksiyon motoru kontrolü, hidrolik seviye kontrolü,


31 Arka ve ön teker fren merkezlerinin kontrolü


32 El freni kontrolü, 45 derecede sağlam tutuyor mu,ayarlanması


33 Ön ve arka tekerlerin rot ve balanst ayarları,


34 Direksiyon boşluk kontrolü ve ayarlanması

35.Yedek Lastiğin kontrolü sağlam ve her an kullanılabilir olmalı,

36. Yedek teker değiştirme anahtarı ve kaldırma krikosunun sağlam olduğunun kontrolü,

37. Ecza çantasının tam dolu, eksiksiz olması,

38. En az 5 litrelik taşınabilir yedek yakıt deposu bulundurulmalı.

39. Devridaim / su motorunun çalışıp çalışmadığının tespiti.