Güvenilir olmadan ve güven duymadan da daha mutlu ve özgür yaşamak mümkün mü ?…

Yeni eklemeler yapıldı…

Mümkün olduğunu varsayalım

ve başlangıç olarak üzerimize giydiğimiz Güven ve Güvenirlilik giysilerini çıkaralım. Aynaya şimdi bakalım.

Şimdi Neler görüyoruz ?

Neler görüyorsunuz ? Bu ben miyim? Aynada bana benzeyen bu kişide kim… derseniz güven ve güvenirlilik giysilerinizi çıkarmışsınız demektir.

Eskisi gibi aynada kendinizi görüyorsanız kendinizi kandırıyorsunuz demektir. Güven ve güvenirlilik giyisileriniz üzerinizde demektir.

Çevremizde çok güvendiğimiz kişilerin güven ve güvenirlilik giyisilerini de çıkaralım. Çırıl çıplak ortada kaldılar değil mi? Şimdi tanımadığınız insanlara mı bakıyorsunuz ? Bunca sene bunlara mı güvenmişim… yazıklar olsun bana…. dediğiniz oluyorsa başarmışsınız giysilerini çıkarmayı.

Değişiklik yok ise Güven ve güvenirlilik giyisilarını çıkarma tekniklerini öğrenmenin vakti gelmiş demektir.

İyide yazması söylemesi kolay diyeceksiniz. Yada bazıları ben biliyorum bu giysileri çıkarmanın yöntemlerini diyecektir.

Bilmeyenler için bakalım biz tam olarak anlatabilecek miyiz bu giysilerin çıkarılmasını, çikarma tekniklerini….Yazdıkça göreceğiz bakalım nerelere gideceğiz…

İlk sorumuzu soralım:

1. Güven Giysileri ne demek?

Güvenin anlamı; bizimle ilgili olmayan çevremizdeki insanlar, sistemler ve kurumlarla ilgilidir derken aslında kendimizle ilgisi de olduğu da ortaya çıkıyor. Kendimize duyduğumuz güven veya güvensizikden yola çıkarsak güvenin kişisel anlamda önemsenmeyecek kadar önemli olduğu anlaşılıyor.

Güven giysilerine gelmeden önce Güven tam olarak nedir? bunu çözümlememizde fayda var.

Güven nedir ?

Güveni genel her konuyu kapsayacak şekilde açıklayacak bir ifade bulalım.

Güven ; Çalışan sistemler arasındaki iletişim ve haberleşme kurallarıdır. ” Diyelim. Bu varsayımla yola çıkalım.

Çalışan sistemler nelerdir?

1. Kişi nin kendisi ile ilgili , kişisel sistemlerimiz ile ilgili iletişim ve haberleşme kurallarımız,

2. İnsanlarla insanların sosyal iletişimi,

3.İnsanlarla insanların Kültürel iletişimi,

4.İnsanlarla insanların Ekonomi , mali konulardaki iletişimleri,

5.İnsanlarla kurumların, firmaların iletişimleri,

6. İnsanlarla müzik aletlerinin iletişim kuralları,

7.İnsanlarla makinaların iletişimi ve kuralları,

8.İnsanların bilgisayarlarla iletişimi ve kuralları

9. İnsanların iş arkadaşları ile iletişim ve kuralları

10.İnsanların diğer canlılarla iletişimi ve kuralları,

11. İnsanların ailesi ile iletişimi ve kuralları

12. İnsanla bilim arasındaki iletişim ve kuralları

Devamını “Güven nedir ? “başlığında ki yazıyla devam ediyoruz.

2.Güvenirlik Giysileri ne demek?

Güvenirlilik

…………………………………………………………………………………………………………

Güveni sarsma ve yoketme teknikleri : Daha sonra bu tekniklere öneriler getireceğiz.

Güven sağlamak , güvenilir biri olmak, güvene dayalı arkadaşlıklar kurmak ve aynı değerleri bulacağımız kişileri aramak ne kadar zordur hepimiz biliriz.

Güvenin tüm gereklerini yerine getirirsiniz ve bulduğunuzu zannettiğiniz tam güvendiğim dediğiniz kişi ve kişiler sizin güvenilir olma kapınızdan girip güvenirlilik maskesi ile gizli amaçlarını gerçekleştirmek için tüm açıklarınızı öğrenir ve beklemediğiniz bir zaman diliminde , en acımasız şekilde alehinize kullanırlar.

Onların güvenilir olmadıklarını anladığınızda çok geç kalmış ve artık kaybeden olmuşsunuzdur.

Güvendiğiniz kişilere kızdığınızdan daha çok ben neden bu kadar güvendim ve önemli açıklar / kozlar verdim der kendinize kızar mutsuz ve perişan olursunuz.

Tarihte bu konuya örnek olacak çok olay var. Bunlardan biri ;

“Sen de mi Brütüs ? ”

“……Brütüs, Roma’nın ünlü imparatoru Sezar’ın evlatlığıdır… Brütüs Sezar’a karşı çıkanlarla birlikte olur ve onu ortadan kaldırmak için suikast planları yapılır. O gün senatoya ayak basan imparator, tüm senato üyelerinin hançer darbelerine maruz kalır.

Son hançer darbesini ise Brütüs vurur… Bunu gören Sezar,

“Et tu Brütüs” / “Sen de mi Brütüs” der…. ”

Sezar’ın evlatlığına güvendeki hatası ve Brütüs’ün güvenirlilik giysisindeki başarısı Sezara ve tüm Romaya pahalıya mal olmuştur….” Sezarın bu olaydan ders alması mümün olmamıştır ama roma halkı ve dünya bu olaydan önemli dersler çıkarmıştır. Veya zayıf ihtimalde çıkardığı zannedilmektedir. Tabiki bu hikayeyi bilmeyenlerin başka hikayelerden ders alması da mümkün….

Halkın özdeyişlerini arada bir dikkate almakta fayda olduğunu unuturuz.

“…sırrını söyleme dostuna …o da söyler dostuna …saman teperler postuna….”

İyi de dost bildiğimize de mi güvenemeyeceğiz ?

Gerçek dost kimdir?

Daha doğrusu Dost nedir?

Neden bir dosta ihtiyaç duymamız gerekiyor? Bu bilgiyi kimler bize aşıladı ?

Özellikleri nelerdir?

Ne kadar güvenilirdir?

Dostun dostları kimlerdir?

Onlar bizim için ne kadar güvenlidir?

Bu deneyimleri 2 yaşından beri onlarca yüzlerce kere yaşamışızdır. Yinede güvenilir olmanın, güvenli arkadaşlıklar kurmaktan, yada aramaktan vazgeçmeyiz.

Yaşam Tecrübeleri hayatta yaşadığımız ihanetlerin toplamı ile bağlantılıdır diyenler olur. Bu ihanetlerin temel ham maddesi: Güven , Güvensizliktir ve Güvenin çıkarlar için kullanılmasıdır.

Genelde değişik kültürlerde güven ve güvensizlikle ilgili halk tabirleri vardır .

“…hayatta en çok babama güvenirdim. onu annemle sevişirken yakaladım…”

Genelde nasıl güvenli insan olunacağı konusunda çok şeyler söylenir, anlatılır.

Biz bu defa güvenilir olmaktan, güven vermekten sıkılmış , ve güvendiği dağlara kar yağmış kişilere önerilerde bulunalım ve onlara güvensizliğin reçetelerini verelim.

Umarız bu reçeteler ile

Hayatlarını sıkan, onları huzursuz eden, aşırı sorumluluklar yükleyen “aşırı güvenli biri olma” , güvenecek birilerini aramaktan yorulmuşları sıkıntılarından kurtulurlar.

Belkide bu onları daha özgür ve mutlu da yapabilir. Güvensiz olarakta yaşamanın mümkün olduğunu gösterir.

Güvenilir değilseniz, kimseyede güven verme , kimseden de güven bekleme gibi istekleriniz olmaz.

Dolayısı ile güven ve güvensizlikle ilgili ne kimse sizi nede siz kimseyi üzemezsiniz. Mutsuz edilemezsiniz, mutsuz edemezsiniz.

Dolayısı ile hayatınızda güvenin, güvensizliğin üzerinizde baskı kurması, sizi kullanması, mutsuz etmesi olanağı kalmamış olur.

Güvenilir olmama Güvensizliğin ayrıcalığını yaşamak için faydalı reçeteler : Devamı gelecek…

Bu reçetenin uygulanması olası sonucunda; ileride size kazık atabilecek anlamda arkadaşınız kalmayacak, gelecekte düşmanınız olacak dostum diyeceğiniz kişiler olmayacak, sizi her an yüz üstü bırakacak güvenebileceğiniz kimse kalmayacak, Aile içinde sizi güven duyguları ile sömürecek güvenilir gibi görünen kimse kalmayacak,

iş hayatınızda güvenilir kişi olmadığınız için kimsenin sizi güven duyguları ile kandırma olanağı olmaz.

Bir süre sonra güvene dayanan işinizi de kaybedebilmeyi göze almanız gerekir.

Güveni kendi çıkarları için kullanan işyeri sahipleri için kandırılmayacak biri olmanız kabul edilmez. Size hemen bir güvenilmez damgası vurup işinize son verirler. Güven e dayalı çalıştırdıkları işçilerin uyanmasını önlemek için.

Bu arada güvenirlilik üzerine dayalı iş yerlerinin sıkıntılı,duygusal ve maddi anlamda sömürücü , aldatıcı ortamından kurtulur.

Güvene dayanmayan bilimsel çalışan işyerlerinin ortamına geçmenin keyfini yaşarsınız.

Böyle işyerleri bilimsel değerlere göre çalışırlar. Sizden beklentileri açık ve nettir. Siz bu beklentileri karşılayacak beceri ve bilgiye sahipseniz işe alınırsınız. İşyerinin beklentilerini karşıladığınız sürece orada çalışırsınız.

Bu tür işyerlerinde kimsenin sizden “iş yerimize güven biz de sana güvenelim” gibi beklentileri olmaz. İş ve işveren arasında “ bize güven bugünlük bu kadar verebiliyoruz ileride daha fazla vereceğiz. Biz sana güveniyoruz. Güvenimizi boşa çıkarırsan gelecekte vadettiklerimizi vermeyiz” . Gibi duygusal güven tehtitleri ile karşılaşmazsınız. Dolayısı ile stres altında kalmazsınız.

Arkadaşlar daha net açık beklentiler ile seçildiği için gerçek değerlerle ilişkiler oluşur. Güven daha net gerçekçi temellere dayanır. Kimse kimsenin sırlarını ve özel hayatlarını (ileride aleylerinde kullanmak için ) öğrenmeye çalışmaz.

“bana güven tüm sırlarını benimle paylaş ” gibi gerekçeler de olmaz.

Güven nedir?

Güven farklı alanlarda farklı anlamlar içerebilir.

Bir çocuğun annesine babasına duyduğu güvenin anlamı başka, Annenin yada babanın çocuklarına duyduğu güven beklentisi farklı, iki yeni sevgilinin birbirlerine güvenden duyduğu beklentisi farklı , bir bankanın müşterisinden beklediği güven farklı, dostum dediğiniz kişilerle aranızdaki güven başka anlamlar içerir. Bir işveren in çalışanlardan beklediği güven ve çalışanın işyeri sahibi ve yöneticilerden beklediği güvenler farklı anlamlar içerir.

Güvenin tek bir anlamını söylemek mümkün olmayabilir.

Güven ; beklentiler sözleşmesi gibi anlamlar da içerir. Güven bir tarafın diğer taraftan beklentilerinin genel adıdır da diyebiliriz. Kişisel ilişkilerde kişiden kişiye değişen detaylar içerir. Genelde güven veren ile güven duyan arasında net bir ortak anlam da içermez.

Kişisel ilişkilerde Güven veren olduğunuzda farkına varmadan vermeyi düşünmediğiniz bir sürü sözü/güveni vermiş gibi algılandığınız çok olur. Çoğu zaman farkında bile olmazsınız. Karşı tarafın aklınızdan geçenleri okuduğunu zannedersiniz. Aslında gerçekte böyle birşey yoktur. Kişiler güven duygularını yada içeriklerini kendi kafalarında oluşturur ve bunu paylaşmayıda akıl etmezler yada onun düşüncesi de aynı olduğu varsayımı ile gerek olmadığını düşünürler.

Güvenilir olma nedir?

Bu kavramda çok esnektir. Bazıları için çok güvenilir biri olmanın diğer kişiler için bir garanti değildir. Bazıları da sizi güvenilir olmayan olarak niteleyebilir. Yakın bir arkadaşınız,sevgiliniz için güvenilir biri olursunuz ama bir kurum , firma için veya kendi ailenizde güvenilir biri olmayabilirsiniz.

Sosyal Güvenilirlik, Bilimsel güvenirlilik, Duygusal güvenirlilik, Psikolojik Güvenirlilik ……. farklı anlamlar içerir.

Güvenilir tescili alacak yada verecek bir jüri veya kurum var mıdır?

devamı gelecek diyelim…

bugünük bu kadar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir