İş Hayatında Başarılı Olma Reçeteleri . Çalışanlar için – 01

Bir işyerinde çalışıyorsanız ve başarılı olmak istiyorsanız sizlere birkaç öneri de bizden.

  1. Kendinize bir akıl defteri alın. Öğrendiklerinizi buraya kaydedin.
  2. İş yerinin çalışma sistemini tam olarak öğrenin.
  3. Çalışma arkadaşlarınızın görevlerini, çalışma alanlarını iyice öğrenin.
  4. Kendi konumunuzu net bir şekilde öğrenin. Sınırlarınızı bilin.
  5. Görevinizin tanımlamasını öğrenin.
  6. Sorumluluklarınızın tümünü öğrenin.
  7. Yöneticilerin sizdeb beklentilerini öğrenin.
  8. Neden bu işe alındığınızı net öğrenin.
  9. İşinizde daha iyi olmak için yöneticiniz ile görüşün. Ne gibi eğitim, bilgi ve pratikler öğrenmeniz gerektiğini öğrenip defterinize yazın.
  10. Daha iyi olmak için iş arkadaşlarınız ile dostça arkadaşlıklar kurup fikirlerini öğrenin.
  11. Sabahları iş yerine gelmeden önce mutlaka eksersiz yapıp duşunuzu alın işe dinç olarak gelin.
  12. Erken yatıp erken kalkın. Uyku vücüdumuzun bakım ve onarımı için önemlidir. Geç yatarsanız dinlenemezsiniz dolayısı ile gün içinde başarılı iş çıkaramazsınız. Dikkatiniz dağılır . İş hayatında dikkat, işe konsantrasyon çok önemlidir.
  13. Dikkat ve konsantrasyon iş hayatında önemlidir. Dikkati zayıf çalışanlar iş yerini maddi manevi zararlara uğratır, iş kazalarına sebep verir. Dikkatsizliği alışkanlık haline getirenleri işten çıkarılır. Dolayısı ile işe tam dinlenmiş olarak gelmeniz gerekir.
  14. Günde en az 1.5 veya 2 litre su içmelisiniz. Yeterli su içmezseniz dikkatinizi toplayamazsınız. Çabuk yorulursunuz, Düşünceleriniz dağılır.
  15. Sabah kahvaltısında çok şey yemeyin. Aşırı ekmek yemeyin. Ekmek gücünüzü düşürür dikkatinizi dağıtır. Bir bardak süt, meyva suyu, limonata , yarım litre su içmek önerilebilir.
  16. Öğle yemeğinde protein ve yeşillik yeterli su ve çok az ekmek önerilir. Midenizi şişirmemekte fayda var. Ağır ve çok yemek yorgun hissetmenizi sağlar, uykunuzu getirir, dikkatinizi dağıtır. Az yemek dinç hissetmenizi sağlar.
  17. Öğle paydosunda yarım saatlik şekerleme uykusu iyi gelir.
  18. Öğle paydosunda olumsuz düşünen, sıkıntılı konuşmalar yapanlardan uzak durun. Enerjinizi yok ederler, keyfinizi kaçırırlar, çalışacak moraliniz kalmaz. Neşeli insanlarla konuşun.Olumlu düşünen insanlarla bir araya gelin. enerjiniz artar.
  19. Çalışırken yüzünüz gülsün. Yapamıyorum demeyin çalışın başarırsınız. Enerjik görünürsünüz, iş arkadaşlarınıza enerji verir, olumlu düşünceler iletirsiniz.
  20. Yapıcı eleştiriler yapın. Önce yağlayın sonra dağlayın. Kısaca düzeltmek istediğiniz bir konuyu söylemeden önce o kişinin güzel yaptığı işleri övün sonra yavaşça düzeltmesini istediğiniz konuyu yanlızken söyleyin. Bu konu önemli başkasının yanında hiç kimseyi olumsuz eleştirmeyin. İyi yaptığı işleri herkesin önünde söyleyin. Böylece çok arkadaşınız, dostunuz olur.
  21. Depresyona kolayca teslim olmayın. Bir probleminiz varsa arkadaşlarınız veya konunun uzmanları ile görüşün. İşle ilgili problemlerinizi yöneticiniz ile, iş yeri sahibi ile görüşün.Meslektaşlarınız ile konuşun. Sıkıntınızı paylaşırsanız depresyona kolayca düşmezsiniz. Bazı konular hemen yada kolayca çözümlenemez. İşi bazan zamana bırakmak gerekebilir. Problem çözülemiyorsa yapacak bir şeyde yoksa depresyona girmek,kitlenip kalmak bize birşey kazandırmaz. Çözülecek problemlerle uğraşmak , dikkati buralara odaklamak daha doğru.
  22. Müşteriler ile arkadaş gibi iletişim kurun. Onlar sayesinde iş yerinizin var olduğunu ve bu işinizi bulduğunuzu unutmayın.
  23. Meslek derneğiniz varsa hafta sonları uğrayın farklı firmalarda çalışan meslektaşlarınız ile tanışın arkadaşlıklar kurun, bilgilerinizi paylaşın. Yarın yeni bir iş aramak zorunda kaldığınızda buradaki arkadaşlarınızın faydaları olacaktır.
  24. Size ücretinizi ödeyen kişiyi, yönetilerinizi, iş sahibini herkesin önünde sakın ola eleştirmeyin. Yağcılık da yapmayın. Aranıza bir mesafe sınır koyun. Laubali de olmayın. Lauballiliklere de izin vermeyin. İş sahibi ve yöneticiler ile fazla samimi olmayın. Ciddi bir çalışan iş yeri sahiperi için, yöneticiler için değerlidir.
  25. Zaman Yönetimi çok önemlidir. İş yerlerinde zaman paradan daha değerlidir. İşyerinizin zaman yönetimini iyice öğrenin. Kendi çalıştığınız bölümün zaman yönetimini çok iyi bilip kendinizi bu zaman sitemine iyi adapte etmelisiniz. İş yerindeki zamana verdiğiniz değer iş yerinde konumunuzu güçlendirir. Elinizdeki işleri zamanından önce nasıl bitirebilirim diyerek planlamalısınız. Böylece iş yetiştirme stresi ile uğraşmanız gerekmez. Hızlı olun ama gereğinden fazla iş verilmesini sağlayacak kadarını göstermeyin. Genelde yöneticiler,işverenler çalışanların başarısız olmaları için kapasitelerinin üstünde iş yüklemeye çalışırler. Bu tuzağa da düşmeyin . Gerçek kapasitenizi gizlemenizde bazan fayda var.
  26. Bölümünüzde başarılı olduğunuzda sizi başarısız olacağınız bir konuma getirmeye çalışacaklar. Bu tuzağa düşmeyin. Uzmanlığınız dışındaki yönetim kademesi önerilerini kabul etmeyin. Zoraki yönetici yapıldıysanız bilerek hatalar yapın . İş yöneticileri biz en iyisi ona eski işini geri verelim desinler.
  27. Devamı gelecek……