Koronavirüs Covit-19 Korunma önlemleri 02 ve birkaç tez…

Korona virüs ile ilgili tezler, varsayımlar.

Bilimsel olarak gerçekliği kanıtlanmamış fikirler . Yeterli araştırma ve testlerden sonra doğruluk onayı yapılması beklenen düşünceler. Varsayımlar.

Korona virüs 26 C derecede etkisizleşir olduğunu iddia eden tezlerden biri.

Etkisizleşir den anlatılmak istenilen virüs işlevlerini yapamayacak, hücreye giremeyecek yada girse bile kendini çoğalttıramayacak. Yapısal olarak bozulacak.

Bu teze göre korunma önlemleri neler olmalıdır önerileri ?

1. Oda yada yaşam ve çalışma ortam sıcaklığını 25 C derece üzerinde olmalıdır.

2. Vücudunuzu sıcak tutun çok giysi giyin. Vücut ısısını normal değerlerde 36 C derecelerde olmasına özellikle dikkat edin.

3. Eksersizler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.Metabolizma hızını artırır. Günde 30 dakika egzersiz yapın, gerçekten terlediğinizden emin olun.

14. Korona virüs hava yolu ile bulaşır. Hastanın, virüs taşıyıcaların konuşma sırasında havaya yaydığı mini tükrük zerrelerinin sağlam insanların solunum sistemine ulaşması ile koronavirüs bulaşır.

Kalabalık ortamlarda ve insanlarla yakın olduğunuzda mutlaka maske kullanılmalı. Oksürürken, aksırırken,hapşırırken, sesli konuşurken mutlaka maske kullanılması gerekir. Kullanımda tek seferlik kağıt mendil yada peçete kullanmalı. Kullandıktan sonra atılmalıdır. Yüz ve el havlusu kullanılmamalı. Kağıt havlu kullanmalı.

2. Korona virüsün yayılması için ortam sıcaklığının düşük olması gerekir .Hastalığa yakalanmamak için Vücut ısısının 36C ‘nin altına düşürülmemeli.

Vücüt ısısı 36 C altındaysa korona virüsü çok hızlı çoğalır.

Klimalı ortamlar vücut ısısını normalin altına düşürdükleri için korona virüsünün aktif olması sağlanmış oluyor. Vücudun savunma sistemi 36 C decede çalıştığı için bu sıcaklıktaki virüslerin faaliyetlerini durdurabiliyorlar. Vücut ısısı düşünce savunma sistemi yavaşlayıp etkisini kaybedince virüs hızlı bir şekilde aktif oluyor ve hücreye girip kontrolü ele geçiriyor.

Virüsü alanların hasta olmadan 7 ila 10 günlük yakın geçmişinde soğuk ortamlarda bulunması bu fikri ve tezi doğrular görünüyor.

3. Virüs bulaştıktan sonra bünyeye göre bağışıklık reaksiyonu biraz zaman alacaktır ( 7-10 gün) . Hastalarda daha sonra yüksek ateş başlar. Yüksek ateşin anlamı vücut savunma mekanizması vücut ısısını artırarak virüsün yapısını bozmaya çalışır.

Bu süre içinde vücut ısısı 36.5 C derece veya 37 C yukarısında devam ettiğinde virüs zayıflatılmış yada öldürülmüştür. Vücüt gelişecek hafif bir bağışıklık tepki ile kendini kurtaracaktır.

4. Yüksek ateşi olan hastalar virüsü öldürebilir. Bu amaçlı yapılan izlemelerde viral tedavi olmadan da bazı hastaların iyileştiği gözlemlenmiş.

Bu hipotezin destekleri şunlardır :

1. Kurbanlar genellikle makul bir süresüre soğuk bir ortamda kalırlar
enfekte olduktan sonra, örneğin. koğuşta, otel, uçak kabinleri, hava-
klimalı ofisler.

2. Bu yıl hastalığın ilk çıktığı yerde iklim olağanüstü derecede soğuktu ve
hastalık kalıcı oldu

3. Tayland, Vietnam ve Malezya’daki hava sıcak, bu yüzden onların
salgınları kolayca kontrol edilir. Kore ve Singapur klimaları çok serin, bu yüzden hastalığı kontrol etmek zordur. Kanada yine çok soğuk, bu yüzden
salgın ciddi olabilir.

4 .Yüksek metebolizma hızına sahip olmak virüsün etkinleşmesini engelliyor. Çocuklar daha az hastalanırlar.

5. Yaşlılar ve Kronik hastalığı olanlarda metebolizma hızı düşüktür. Vücut ısılarıda normalden daha aşağıdadır. Dolayısı ile virüsün aktif olması yada hastalık yapması daha kolay olur. Bu guruptaki insanlar daha kolay hastalığa yakalanırlar.

6.Virüs kedilerde, köpeklerde, güvercinlerde, ördeklerde ve kazlarda bulunabilir hepsi çok yüksek metebolizma hızlarına sahip oldukları için virüs enfekte olamaz yani hastalık yapma özelliği kazanamaz.

Soğuk mevsimlerde bakımsız kalmış kedilerde grip benzeri hastalıklar görülür. Bu hayvanlar sıcak ortamlara girmeye çalışırlar. Bu örnekte bu tezi doğruluyor.

Çok çeşitli virüs taşıyan yarasalarda metebolizma hızı çok yüksek olduğu için virüsler hastalık yapma özelliği kazanamazlar. Metebolizma hızının yavaşlaması Yarasanın yaşamını sona erdirir.

7. Bazı gıdaların ve bitkisel ilaçların Metabolizma Hızını artırdığı iyi bilinir.

Metebolizma hızının artırılması ile hastalığa yakalanmama arasında sıkı bağlar var. Yaşam enerjisinin aktif tutulması savunma sisteminin temelini oluşturur.

Metebolizma hızımızı artıran beslenme ve yaşam sistemi hastalıklara direncimizide belirliyor denilebilir.

7. Hastalığın bulaştığı uçak kabinlerindeki yolcular hastalığı soğuk yerlere yayabilirler. Burada kilimalar da hastalığı tüm yolculara yayabilir.

Uçaklardaki klimaların ciddi şekilde dezenfekte edilmesi gereklidir.

Aslında tüm araçlardaki, uçak, gemi,otobüs,taksi, minibüs ve özal araçların klima polen filtrelerinin sık sık değişmesi gerekir.

Hastalığın yayılması duruncaya kadar çok insanların bulunduğu ortamlardaki klimaların en düşük 26 C derecede sıcak hava vermesi sağlanmalıdır.

Bu ısı virüsün aktif olmasını engeller ve

Vücüt ısısıları ortamların sıcaklığı dolayısı ile 36 C ın altına düşmez ve

Virüs alınsa bile hastalık ortaya çıkamaz.

Vucudun savunma sistemi 36 C da tam verimli çalıştığı için görevini rahatlıkla yaparlar. Virüs kalıntıları vücuttan bir süre sonra atılır.

……………………….

SARS virüsü ile koronavirüsu arasında benzer özellikler bulundu. Çin’in Askeri Tıp Bilimleri Akademisi’nde Bao Zuoyi ve Liu Yongjian’ın araştırmasına göre, SARS 4 santigrat derecesinde sabit kalıyor,

37 C derecede üç gün içinde aktifliğini kaybetti.

……………………….

Buradan anlaşılan hasta olanların 37 C de 3 gün sonrası virüsün etkisinden kurtulacağı anlaşılıyor.

……………………

Teorik olarak, covid-19 virüsü-SARS ve MERS de dahil olmak üzere koronavirüs ailesinin bir parçası-sıcaklığa duyarlıdır. Tüm virüsler, kapsid adı verilen bir protein kabuğunun içindeki bir nükleik asit molekülünden oluşur. Koronavirüs gibi bazı virüsler,, kabuğun dışında bir dış zara sahiptir. Zar/ Membran ısıya nispeten duyarlıdır.

…………………..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir