Bu iddialı başlık ne kadar doğru yada doğru olma olasılığı var mı ? İncelemeye değer dedik ve bakalım yazı bizi nereye götürecek.
01.Korona virüsler klimaları kullanarak dünyaya yayılabileceklerini düşünecek kadar zeki yaratıklar mıdır ?
02.Klimaların bu kadar tehlikeli görevi üstlenmiş olmaları mümkün müdür?
03. Koronavirüsler ile Klimalar arasında bağlantılar var mı?
04.Klimalar covit-19 / koronavirüs yayılmasında en önemli görevleri üstlendiler mi ?
05. Klima ile yayılan hastalıklar nelerdir ?
06. Koronavirüslerin soğuk ortamlarda solunum sistemindeki hücrelerin içine girmesi ve aktif duruma geçmesinde klimalar nasıl kolaylık sağladılar ?
Koronavirüsler uzmanların ifadelerine göre soğuk ve nemli ortamları severler.
Sıcak ve kuru ortamlarda kısa süreler içinde yapıları bozulur. Hastalık yapacak özellikleri kalmaz.
Klimaların ortamı soğuk ve hafif nemli tutması virüslerin arayıpta bulamayacakları olanaklar değil mi ?
Koronavirüsler diğer tüm virüsler gibi sıcaktan hoşlanmazlar soğukta bozulmadan uzun süre sağlam kalabilirler. Hatta donmuş buzlar içinde özellikle buzullarda milyonlarca yıl yapılarında değişim olmadan bekleyebilirler.
Uçaklarda koronavirüsün yayılması yan yana oturan insanların birbirlerine bulaştırması ile olsaydı sayı bu kadar çok olmayacaktı. Korona virüsler klimanın yardımı ile tüm yolculara kolayca ulaşmayı başardılar. Böylece ucaktaki 200- 250 yolcu yeterli virüsü soluyarak farkına varamadan kolayca aldılar. Pilotların bölmesinde ayrı klimalar var ise büyük ihtimalle pilotlara virüs bulaşamadı. Hostes ve kabin görevlileri büyük ihtimalle virüsu aldılar ve uçak içinde yayılmasında kilit rol oynamaya başlamış olabilirler. İstatistiklerde uçak görevlileri arasında virüse yakalananlar oranı nedir? değerlendirmek faydalı olabilir.
Uçaklar her seferde yolcu değişikliğinde klimaları ile yeni yolculara da virüs bulaşmaya başladı. Virüsler dünyanın farklı ülkelerine yayılma olanağı buldular.
Uçaktan inen yolcular içinde hasta olanlar var olsa bile vücut ısılarının ölçülmesi ile bir sonuç alınamamış olacaktı. Yolcular soğuk ortamdan çıkıp tekrar soğuk ortama girdikleri için vücut ısıları normal düzeyin altında ve soğuk olacaktı. Dolayısı ile ölçümler işe yaramadan hastaları yakalayamadan ülkeye girdiler.
Vücudun ateşli olması için vücut sıcaklığın 36 C derecede olması ve savunma sisteminin tehlikeyi algılayıp virüsü bozacak kadar vücut ısısını yükseltmesi gerekir. Bunların olması için korona virüsün hücre içine yerleşip kendi kopyalarını ürettirmeye başlaması gerekir. Bunun süresi de 7-14 gün.
Kısaca uçakta virüsü kapan yada binmeden önce virüse bulaşmışlarsa bu kişilerin çıkışta ısı testleri ile bulunma olanağı yoktur. Sırf hareket olsun yada hasta olanları yakalamak amaçlı olabilir. Hasta olanlarda klimanın soğuk etkisi ile ateşleri normal gözükecek.
Kısaca termometre ile virüs avı korku-komedi… Toplum sağlığı için önemli zayıf kapıdır.
Dışarıdan gelen yolcuların korona testleri var mı yokmu buna bakılması gerekir.
Girişine izn vermek içinde Koronavirüs testinden geçmek gerekir. Şartı konulmalı.
Afrikada ve bazı ülkelerde ülke girişinde yolculardan
” korona testi belgesi”
armaktadır. Varsa ve negatifse ülkeye girişine izin veriliyor. Belgesi olmayanlar kesinlikle ülkeye alınmıyor.
diğer önemli Yapılması gereken: Klima filtrelerinin virüs açısından kontrolü. Yolcular dağılmadan bu kontrol yapılıp sonuç pozitif yani virüs var ise karantinayı çalıştırmak gerekir.
Büyük şehirlerde yaşam soğuk zincir tabirine eşdeğer klimalı ortamlardan klimalı ortamlara geçerek sürdürülüyor. Korona viirüsün tam da aradığı ortamlar.
Bunun anlamı farkına varmadan virüs taşıyıcı ve yayıcılar girdikleri her ortama ve klima sistemine virüsü bulaştırmaya başlarlar. Dolayısı ile hastalık kısa sürede onlardan onbinlere hatta yüzbinlere çıkacak rakamlara ulaştı.
Bu yazılar aklınıza yatı yada doğru olabilir diyorsanız ve çalıştığınız ortamda klimalar var ise ne yapacaksınız ?
Aklımıza gelen öneriler. İşi bilen uzmanlardan öneriler almak daha doğru olur.
01. Klimaların dışarıdan hava taeleme özelliği var ise bunu devreye sokmak.
02. Klima polen filtresinin hemen değiştirilmesi, Ve her hafta da bir değiştirmeye başlamak.
03. Hava nemlendirme sistemini devreden çıkarıp kuru hava dolaşımına geçmek. Virüsler kuru ortamı sevmezler.
04.Mevcut polan filtresinin virüs tahlilini yaptırıp gerçekle yüzyüze gelmek.
05. Kalabalık durumlarda klimayı çalıştırmamak. Dış ortam havalandırmasını için kapı pencereleri açık tutmak klasik pervaneli vantilatörler kullanılabilir.
06. Klimayı 23-25 derecelerde nemlendirme sistemi kapatılmış olarak çalıştırıp ortam ısısını yüksek tutmak akla gelir.
07. Klimaları günde 3 defa en yüksek ısılarda çalıştırıp filtrelerdeki virüsleri etkisiz hale getirmek de önerilebilir. Bu sistem virüsü bozup bozmadığı polen filtresi tahlillerinde ortaya çıkabilir. Sağlam virüs ile yapısı bozulmuş virüsü ayırt edeblen teknoloji var mı ? sorulabilir.
Klimalı işyerlerinde çalışıyorsanız veya bu ortamlara girip çıkıyorsanız , klimalı araçlarla seyahat ediyorsanız …..mutlaka sıkı bir maskeniz /hatta iki maske üst üste kullanıp araya kağıt havlu veya peçete konulabilir) olmalı ve kesinlikle maskesiz bu ortamlarda çalışmayın maskesiz girip çıkmayın önerilerini yapabiliriz.
şimdilik bu kadar devam edebilir……