Sabah uyandınız şöyle ağız tadı ile gerneşelim dediniz… ooooo… ahhh… baldırlarınıza korkunç acı veren bir kramp girmez mi … gözlerinizden yaş geliyor… çözüm aşağıda ..

Keyifli gerneşmenin tadı başkadır. İş arası yapılırsa yorgunluğunuzu alır yada uyandıktan sonra yaptığınızda enerjiniz yeniden dolar, güne başlamak için güç toplarsınız. Sabah gerneşmesi ile kaslardaki uyuşukluk gider yerine güç dolar.

Doğada nerdeyse tüm canlılarda uyandıktan sonra gerneşme vardır. Doğanın yaşamın bize sunduğu olağan bir harekettir. Tam olarak ne gibi işlevleri var şu an elimde bilgiler yok elde ettikçe buraya ekleyeceğim.

Gerneşen hayvanlarda bu güne kadar izlediklerimim içinde gerneşirken kramp sorunu yaşayana rastlamamışım. Yakın çevremizde kedi köpek çok bunlarda derin bir esneme ve gerneşme ile güne hazır olurlar. Kramp gibi sorunları yok.

İyi de bizler bu acı sorunu yaşamak için ne yaptık ? sorusu ister istemez akla geliyor.

Beslenme uzmanları, doktorlar ve diğer bilimsel uzmanlar birçok neden sıralamaya başlarlar.

“……..Potasyumun eksik olmasın, muz yemelisin, kasların hareketsiz kalmış da olabilir, sinir sıkışması olabilir, belde bir sorun olmasın, boyunda mı problem var, siyatik mi acaba, depresyonda mısın?, az su içtin herhalde, tuzsuz kalmışsın, günlük eksersizlerini yapmıyorsun belliki, kaslarını aşırı yormuşsun, iyide 8 saattir uyudum niye dinlenmediler, rüyada çok koşmuş olabilir miyim? …….. ” bitmek bilmez sorun ve çözüm önerileri gelir.

İnsan demez mi ” İyide arada bir gerneşince baldırımıza kramp girdi alt tarafı. Dünyayı ayağa kaldırdınız . “

Kramp nedir? sorusunu soralım öncelikle.

İyide neden yazıyı bu kadar uzatıyorsun,belki şu anda kramp sorunu ile uğraşıyor olabiliriz…. çözümü hemen ver bizi meraktan kurtar diyenler olacaktır.

Biraz sabretmekte fayda var. Sistemin detaylarını çalışmasını bilmekte fayda var.

Kramp nedir ? Kramp adelenin kasılıp açılması sırasında iki emirin kasa aynı anda gelmesi ile oluşan bir durum. Kasa kasıl emri gelir kas kasılırken kasılma işlemi bitmeden gevşe emiri gelir. Kas bir taraftan kasılmaya çalışır diğer taraftan gevşemeye çalışır. arada kitlenir kalır. Depresyona girer. Kas kazık gibi sertleşir öylece kalır. Kas bir kasılır bir gevşer otomatiğe başlanmış gibi sürekli tekrar eder durur. Dışarıdan müdahele edilmedikçe problemden çıkamaz.

Kasların hafızaları vardır. Beyinden yeni bilgi gönderseniz bile bu bilgiyi alamaz. Hafıza önceki emirleri tamamlamadan yeni emir kabul etmez. İşlemi tamamlamaya odaklandığı için 3. bir emiri dikkate almaz. (yazılanlar varsayımlar olup ne kadar doğru bilmiyoruz. )

Kas nasıl oluyorda aynı anda iki emiri uygulamak zorunda kalıyor?

Burada zamanlar arası bir sorun olduğu düşünülebilir.

Emiri verenin/ beyinin saati ile emiri uygulayacak olanın /Kasın saati aynı değilse problem ortaya çıkar. Beyindeki bilgiye göre kas çek süresi 3 saniye , 3. saniye sonra bırak emri gönderilir. Kas normal şartlar altında çek meyi 3 saniyede yapıyor ama sabah yeni uyanmış ,soğuk ve daha kendine gelmeden emir gelir çek. tamam der çeker ama çekme 4 saniye sürecek 3 saniye sonrası daha çekmeyi tamamlamadan bırak emri gelir. 3. saniyede çekmeyi tamamlamadan bırak emri ile kas kitlenir kalır. Ne çekebiliyor nede bırakabiliyor. Öylece apışıp kalıyor.

Beyin emirleri geri almaya çalışıyor ama ne mümkün kas emir kabul etmiyor.

Bu durumda kramp giren kası elle sıkarak oğuşturarak ısıtmaya çalışırız. Beyin aradaki iletişim kayıbının nedenini anlamış düzelttirmeye çalışıyor. Kaslar ısıtılırsa emirleri tekrar kabul edeceğini varsayıyor olabilir. Masajlar işe yaramazsa kasa vurmaya başlarız istemeden. Ayağa kalkıp zıplamaya çalışırız.

Bağırıp dışarıdan yardım isteriz. Acı çok şiddetli olursa bayılma gelebilir.

Açık denizde olursanız acıdan bayılma durumunda işiniz bitebilir. Kramp tüm enerjinizi bitirebilir.

Krampla başa çıkma tekniklerini bilmek sizlere önemli avantajlar sağlar. Hem kendiniz hemde yakınlarınız ve yardım edecekleriniz için.

Kramp durumunda sakin olmayı bileceksiniz. Nedenlerini öğrendiniz. Problemi çözmek gerekiyor.

Kas beyinden gelen emirleri alamadığı için ona emirleri mekanik, dokunarak kaslarara ne yapması gerektiğini zorla vermek gerekecek.

Şimdi çözüme gelelim.

Baldıra giren krampta ayak parmakları elle ayak altından olmak üzere sıkıca tutulur ve yavaşça yukarı doğru dize doğru hareket ettirilir.

Yanınızda biri varsa ondan bunu yapması nı isteyebilirsiniz . Yanlızsanız kendiniz ayak parmaklarınızı olabildiğince dize doğru çekmaya çalışın elle yada ellerinizi kullanmadan.

No oldu ? neden yüzünüz gülmeye başladı … Kramp bir anda nere gitti…Hayret değil mi. Bu kadar basit miymiş dediğinizi duyar gibiyiz.

Kasa yeni bir emiri mekanik olarak zorla verince önceki emirleri hafızasından hemen sildi.

Sistemi öğrendiniz. Parmağınıza kramp girdi ne yapacaksınız? Elle o parmağa yeni bir emir verip yapması gerekeni elle zorla yaptırdığınızda kramp çözülecektir. Fazla zorlayıp parmağınız kırmayın . Hareketi yaptırın ve birkaç saniye bekleyin .

Benim izlediğim veya deneyimlediğim soğuk kaslarda kramp daha sık ortaya çıkıyor. Denizdeki krampların sebebide soğukluk.

Bizim konumuz gerneşme veya soğuk yada aşırı spor zorlamalarında normal sağlıklı insanların yaşadıkları kramplar.

Anlattiğimiz çözümler işe yaramıyorsa fiziko terapist veya diğer uzmanlara danışıp görüşmek gerekir. Birçok hastalık veya zahirlenme de kramp sorunları yapmaktadır.

Başka sorununuz yoksa arada bir muz yemek faydalı olduğu önerilmektedir.

Sonuç olarak gerneşirken hiç bir kramp sorunu yaşamamak istiyorsanız ayak parmaklarınızı yukarı doğru dize doğru gererek gerneşin.

şimdilik bu kadar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir